Het monodieet

Doel: Afvallen en/of detoxen

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Het monodieet

Een monodieet is een dieet dat zich richt op één specifiek product. Je eet voor een bepaalde periode alleen, of voornamelijk, dit product, met als doel af te vallen en/of te 'detoxen'. Hieronder een lijst met voorbeelden van monodiëten.

-2-

Een duodieet

Er bestaan ook diëten die zich richten op twee verschillende producten. Je zou deze diëten duodiëten kunnen noemen. Hieronder een twee voorbeelden van zulke duodiëten.

Detox

Vaak wordt een mono-dieet gebruikt om te ‘detoxen’. Het idee is soms dat het specifieke product dat wordt gegeten een ‘cleansing effect’ heeft. Het is niet duidelijk hoe dat precies werkt. Bijvoorbeeld bij het citroen- en bij het watermeloendieet wordt dit geclaimd.

Crashdieet

Een monodieet is ook vaak een crashdieet, doordat er erg weinig calorieën worden gegeten. Lees hier hoeveel calorieën ‘normaal’ is.

-1-

Alternatieven op het monodieet

Een van de alternatieven op het monodieet is het mono-eliminatiedieet. Dit is een dieet waarbij je één product uit je dieet haalt in plaats van dat je slechts één product gebruikt.

Het monohydratiedieet is een ander alternatief waarbij je slechts één soort drank drinkt: water. Alle andere dranken, waaronder koffie, thee en frisdrank, worden daarmee geëlimineerd.

Een laatste variant is het monoswapdieet is een variant waarbij je één (ongezond) product in je dieet vervangt met een gezonder product. Dit lijkt een beetje op het principe van het superfood swap dieet.

Let op

Begin niet zomaar aan een mono- of duodieet. Deze diëten kunnen gevaarlijk voor je zijn. Neem daarom eerst contact op met een (huis)arts of een diëtist.

Boeken

Het boek ‘The Detox Mono Diet’ is een boek waarin meerdere monodiëten worden beschreven. Het boek ‘Het Appeldieet’ en ‘Het Wondere koolsoepdieet’ zijn voorbeelden van boeken die één specifiek monodieet beschrijven.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

  • Een specifiek product

Dit mag je niet

  • Alle andere producten

Filters

  • Afvallen
  • Crashdieet
  • Part-time
  • Detox

Bewegen

Bewegen naar eigen inzicht

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top