De snelle 800

Doel: Afvallen en gezond(er) worden

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

De snelle 800

De snelle 800 is bedacht door Dr. Michael Mosley en draait om (beperkt) vasten met 800 calorieën per dag. De Engelse naam ‘The Fast 800’ wordt vertaald naar ‘De snelle 800’, maar is ook een verwijzing naar het vasten.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

Het 5:2 vastendieet

Michael Mosley heeft, voordat hij de snelle 800 bedacht, het boek ‘Het vastendieet’ geschreven, waarin het patroon van het 5:2 vastendieet wordt gevolgd. In dit patroon eet je 5 dagen in de week ‘normaal’ en vast je de 2 andere dagen.

-2-

800 calorieën per dag: het nieuwe 5:2 dieet

In het nieuwe boek van Mosley eet je op de vastendagen 800 calorieën. Dit in tegenstelling tot het oorspronkelijke 5:2 vastendieet, waarbij je op de vastendagen geen tot maximaal 600 calorieën inneemt. Mosley noemt dit het nieuwe 5:2 dieet.

Het magische getal 800

Volgens Mosley is 800 het ‘magische’ getal. Het aantal calorieën is namelijk laag genoeg om af te vallen en hoog genoeg om vol te kunnen houden.

Het aantal dagen dat je vast

Ook wordt er in het nieuwe boek afgeweken van het aantal dagen vasten in het 5:2 dieet. In de eerste fase van het dieet wordt namelijk elke dag in de week gevast (met 800 calorieën per dag) en in de laatste fase laat het dieet dit patroon helemaal vallen.

Verschillende mogelijkheden binnen het dieet

De snelle 800 bevat 3 fases die je wel of niet doorloopt, afhankelijk van de aanpak die bij jou past. De eerste fase richt zich op (snel) afvallen, de tweede fase op gezonder worden en de derde fase op gezond en gebalanceerd eten. De eerste fase in de enige fase die een minimale en maximale duur heeft.

-1-

Fase 1: De snelle gewichtsverliesfase

De ‘rapid weight loss stage’ is een fase om snel af te vallen. In deze fase van het dieet eet je alle dagen van de week 800 calorieën. Deze fase duurt zeker 2 weken en maximaal 12 weken, afhankelijk van hoeveel er moet worden afgevallen.

Door het lage aantal calorieën kan deze fase worden gezien als een crashdieet.

Fase 2: Het nieuwe 5:2 dieet

De tweede fase wordt het 'nieuwe 5:2 dieet' genoemd. Hier neem je 800 calorieën in op de twee vastendagen in plaats van maximaal 600 zoals in het oorspronkelijke 5:2 vastendieet.

Mosley adviseert de 2e fase te volgen na het voltooien van de 1e fase, maar het is ook mogelijk om direct naar de 2e fase te gaan of alleen de 2e fase te volgen (en dus niet door te gaan naar de 3e fase).

Fase 3: De onderhoudsfase

Je kunt de 3e fase volgen nadat de 1e en/of 2e fase is afgerond, maar je kunt de fase ook los volgen. Het is ook mogelijk om tussendoor eventjes een van de andere fases te volgen.

In de onderhoudsfase hoef je je niet te houden aan een beperkt aantal calorieën of een aantal dagen vasten. Wel moet je letten op portiegrootte. Het idee is dat je een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet volgt dat is gebaseerd op een mediterraan dieet.

-2-

Een koolhydraatarm en eiwitrijk mediterraan dieet

Mosley adviseert om naast het vastenpatroon een op het mediterraan dieet gebaseerd koolhydraatarm en eiwitrijk dieet te volgen. Dit dieet is rijk zijn aan vis, noten, fruit, groente en olijfolie. Rood vlees, verzadigd vet en geraffineerde suiker dienen niet of minder gegeten te worden.

De menu’s in het boek zijn op dit dieet gebaseerd. Het is echter niet nodig om je aan het dieet en/of deze menu’s te houden.

Time restricted eating

Naast het patroon van dagen vasten en dagen 'normaal' eten is het ook mogelijk om een aantal uur per dag te vasten. Je eet bijvoorbeeld 8 uur per dag wel en de overige 16 uur niet, zoals in het 8 uur dieet. Mosley stelt dat time restricted eating (TRE) een toevoeging kan zijn aan de snelle 800. Zijn advies is om een 14:10 patroon aan te houden: je eet in een periode van 10 uur achter elkaar. De overige 14 uur eet je niet.

Sporten

Bij het dieet wordt aangeraden om drie soorten sportactiviteiten te combineren: intervaltraining met hoge intensiteit, intervaltraining met lage intensiteit en weerstandstraining.

Onlineprogramma

Naast het boek is er een onlineprogramma van 12 weken beschikbaar, waarmee het dieet kan worden aangepast op persoonlijke behoeftes en waarmee toegang wordt verleend tot een forum over het dieet.

Diabetes type 2

Mosley stelt dat de snelle 800 een geschikt dieet is om diabetes type 2 te voorkomen of behandelen. Ook zou het moeten helpen het risico op hartziektes te verminderen.

Let op

Overleg eerst met je huisarts of diëtist voordat je aan dit dieet begint, zeker bij diabetes type 2 of hartklachten.

-1-

Boeken

Bij dit dieet hoort het boek ‘De snelle 800’ en het bijbehorende kookboek. Naast deze dieetboeken heeft Michael Mosley vele andere (dieet)boeken geschreven.

Vergelijkbare diëten

Dr. Michael Mosley is naast dit dieet ook de bedenker van het vastendieet, het slimmedarmendieet en het 8-weekse bloedsuikerdieet. Voorbeelden van andere diëten die gebruik maken van periodiek vasten zijn het 5:2 dieet, het TRF dieet, de dr. Ludidi vastenmethode, het Galveston dieet, het vasten nabootsend dieet en het lang leven dieet.

Een voorbeeld van een ander dieet dat zich richt op portiegrootte, zoals in de derde fase van dit dieet, is het Smartsize Me dieet.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Wel

  • Olijfolie
  • Groente
  • Fruit
  • Vis
  • Noten
  • Eiwitten (meer)

Niet

  • Verzadigd vet
  • Geraffineerde suikers
  • Rood vlees
  • Koolhydraten (minder)

Doelen

  • Afvallen
  • Crashdieet
  • Minder suiker
  • Minder koolhydraten
  • Voor diabetici
  • Gezond(er) eten

Beweging

Intervaltraining met lage & hoge intensiteit gecombineerd met weerstandstraining.

Reacties (0)
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.