Detoxdieet

Doel: Ontgiften (en eventueel afvallen)

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Detoxdieet

Een detoxdieet richt zich op het verwijderen van gifstoffen in het lichaam.

Er bestaan veel verschillende detoxdiëten die er verschillende strategieën op nahouden om dit te bereiken. Wetenschappelijke onderbouwing voor het ontgiften en de biologische werking hiervan lijkt echter te ontbreken.

Via de homepage kun je het detoxdieet met andere diëten vergelijken.

Doelstellingen van detoxdiëten

Typische doelstellingen van detoxdiëten zijn om de organen rust te geven, de lever (en het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam) te stimuleren en om de juiste voeding te eten.

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

-1-

De gifstoffen

Een detoxdieet wordt gevolgd om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, maar om wat voor gifstoffen gaat het dan precies?

Veel genoemde stoffen zijn: zware metalen, pesticiden en polychloorbifenylen (PCB’s). Deze stoffen zouden terug te vinden zijn in bewerkte voeding.

Gifstoffen in lichaamsvet

De stelling is dat deze gifstoffen in het lichaamsvet worden opgeslagen, waardoor het lastiger is om dit lichaamsvet te verbranden. Dit wordt bijvoorbeeld gesteld in het boek Het detoxdieet van Paula Baillie-Hamilton.

Verschillende varianten, verschillende methodes

De variëteit van detoxdiëten is erg groot. Sommige zijn erg streng en bevatten bijvoorbeeld een periode van vasten of dagenlang zeer bepekt eten, terwijl anderen kleine aanpassingen in het dieet bevatten. Vaak is een detox ook een (klein) onderdeel van een dieet.

Verschillende methodes

In de wereld van detoxdiëten zijn zeker zes verschillende methodes terug te vinden voor het ‘detoxen’ van het lichaam. Hieronder bespreken we zes verschillende methodes die worden gebruikt met voorbeelden van één of meer diëten die gebruik maken van de methode.

Soms worden methodes gecombineerd in een detoxdieet.

-2-

Methode 1: Detox door een periode alleen fruit en/of groente te consumeren

Bij een detox wordt er vaak gebruik gemaakt van (biologisch) groente en/of fruit. Vaak in de vorm van een sapje of smoothie, maar soms ook rauw.

Door alleen fruit en/of groente te eten zou je lichaam ontgiften. Hoe dat precies gebeurt is niet helemaal duidelijk.

Voorbeelden van detoxdiëten die deze methode gebruiken zijn het fruitdieet, het E-power programma, het citroendieet en het watermeloendieet.

Methode 2: Detox door producten met gifstoffen te vermijden

De stelling is dat veel (bewerkte) producten stoffen bevatten die schadelijk zijn voor je lichaam. Vaak worden dit gifstoffen genoemd.

Diëten binnen deze tweede methode maken gebruik van de strategie van een eliminatiedieet, namelijk dat bepaalde producten worden geëlimineerd uit het dieet. 

In dit geval zijn dat producten waarvan wordt gesteld dat ze gifstoffen of allergenen bevatten.

Voorbeelden van dergelijke detoxdiëten zijn het Viva Mayr dieet en het dieet van de maker.

Soms worden de geëlimineerde producten wel weer geherintroduceerd in het dieet. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het Restart dieet en het Inside out dieet.

Methode 3: Detox door te vasten

Periodiek vasten is een typisch onderdeel van een detoxdieet. Vaak bevat het dieet een periode van waarin volledig of deels wordt gevast.

Voorbeelden van diëten waarbij dit gebeurt zijn het Brein Body dieet, het Viva Mayr dieet en sommige versies van het citroendieet.

-1-

Methode 4: Detox door producten van een bepaald merk te consumeren

Bij sommige detoxdiëten worden producten verkocht waarvan de claim is dat ze het lichaam (helpen) detox’en.

Het komt hierbij voor dat één of meer producten van het merk het label 'detox' krijgen, zoals bij NewFysic, het Dr Ming thee dieet en het FormaFast dieet, maar het kan ook zijn dat alle producten gericht zijn op de detox, zoals bij het Body reset dieet.

Methode 5: Detox door kruiden supplementen te gebruiken

De vijfde methode die we hebben gevonden is het gebruiken van voedingssupplementen of kruiden. Het gebruik van voedingssupplementen wijkt af van het niet gebruiken van bewerkte producten, aangezien voedingssupplementen bewerkte producten zijn.

Detoxdiëten die gebruik maken van voedingssupplementen en/of kruiden zijn, onder andere, het Orthomoleculair dieet, het Restart dieet en het Brein Body dieet.

Methode 6: Detox met laxeermiddelen of darmspoelingen

Sommige detoxdiëten raden het gebruik van laxeermiddelen of darmspoelingen aan. Onder de laxeermiddelen vallen hier ook producten met een laxerend effect. Je kunt hierbij denken aan alle verschillende soorten detox thee.

Drinken bij een detoxdieet

Bij het volgen van een detoxdieet is het drinken van alcohol, koffie en drankjes met (geraffineerde) suikers doorgaans verboden. In plaats daarvan drink je vooral water, thee of fruit/groente sapjes.

-2-

Cleanse

Een detoxdieet wordt ook wel een cleanse-dieet genoemd. Doorgaans wordt de term 'cleanse' gebruikt als synoniem voor detox.

Overdosering

Bij detoxdieet kan aangeraden worden om (te) veel van een product te gebruiken. Hierbij kun je denken aan voedingssupplementen, producten met een laxerend effect, maar ook bijvoorbeeld water.

Te veel van een product nemen heeft overdosering als risico, wat erg gevaarlijk kan zijn. Begin daarom nooit zomaar aan een detoxdieet. Overleg eerst met je huisarts of een diëtist.

Afvallen en het detoxdieet

Afvallen is niet per se een doelstelling van een detoxdieet, maar wel vaak een onderdeel. Afhankelijk van de variant wordt gekozen voor langszaam afvallen of juist snel, bijvoorbeeld met de crashdieetmethode.

Crashdiëten

Sommige detoxdiëten vallen onder de crashdiëten. Crashdiëten zijn diëten waarbij je (heel) weinig calorieën per dag gebruikt om af te vallen. Detox-crashdiëten kun je vinden door op de homepage de filters (dieetdoelen) in te stellen. 

Voorbeelden van detox-crashdiëten zijn het citroendieet en het watermeloendieet.

Let op

Overleg eerst met je huisarts of zoek contact met een diëtist voordat je aan een detoxdieet begint.

Boeken

Net als dat er veel varianten van het detoxdieet zijn, zijn er ook veel boeken over uitgegeven. Bijvoorbeeld het boek Het detoxdieet van Paula Baillie-Hamilton. Deze versie richt zich op rauwe groente eten, bewegen, voedingssupplementen en bindmiddelen gebruiken en producten met ‘chemische calorieën’ vermijden.

Een ander voorbeeld is het boek 'Detox stap voor stap' van Christopher Vasey.

Hieronder hebben we een overzicht van verschillende boeken over het detoxdieet voor je gemaakt met links naar de boeken:

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Wel

  • Fruit
  • Groente
  • Water
  • Verschillende soorten thee
  • Produten zonder 'gifstoffen'

Niet

  • Producten met 'gifstoffen'

Doelen

  • Part-time
  • Detox
  • Met supplementen

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (0)
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.