Sapkuur

Doel: Afvallen en/of detoxen

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Sapkuur

Een sapkuur is een dieet waarbij je probeert gewicht te verliezen of te detoxen door alleen sappen te consumeren.

-1-

Veel verschillende varianten

Van sapkuren zijn veel verschillende varianten te vinden. De doelstelling van het dieet kan anders zijn (detox en/of afvallen), de methodiek kan verschillen (sapkuur of sapvasten) en het aantal dagen dat de kuur duurt varieert.

Doestelling van de kuur

Een sapkuur kent doorgaans één van beide doelstellingen of een combinatie van de twee:

Afvallen

Als de kuur wordt gevolgd om af te vallen, draait deze voornamelijk om het binnenkrijgen van minder calorieën dan dat je nodig hebt. Lees hier meer over hoeveel calorieën je nodig hebt.

Sommige kuren kunnen hierin zo ver gaan dat ze vallen onder de crashdiëten. Het aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt is in deze gevallen zeer laag.

Kickstart

Bij een sapkuur die zich richt op afvallen wordt soms het advies gegeven om de kuur te zien als ‘kickstart’ van een dieet of andere manier van eten. Bij zo’n kickstart zou je bijvoorbeeld 3 kilo moeten afvallen in 7 dagen (let op: dit is slechts de doelstelling van de kuur).

Om te voorkomen dat de verloren kilo’s er weer bij komen moet na de kuur dus een (ander) dieet worden gevolgd.

-2-

Detox

De kuur kan ook worden gevolgd om het lichaam te ontgiften. Een zogenaamde detox. Een dergelijke sapkuur valt daarmee onder de detoxdiëten. Hierbij is belangrijk om te vermelden dat een detox geen wetenschappelijke onderbouwing kent.

Sapkuur of sapvasten

Binnen de sapkuren kan onderscheid worden gemaakt tussen een reguliere sapkuur en sapvasten. Bij een sapkuur wordt voor een periode veel fruit- of groentesap gedronken, soms in combinatie met ‘normaal’ vast voedsel.

Sapvasten is een wat strengere variant, waarbij je je beperkt tot alleen (citroen)water of (kruiden)thee. Een voorbeeld van zo’n dieet is het citroendieet. Sapvasten is daarmee een variant van periodiek vasten.

Door de zeer beperkte keuzemogelijkheden (zoals alleen citroensap) kunnen deze diëten ook onder de monodiëten vallen. Dit zijn diëten die zich richten op het consumeren van één product.

Van enkele dagen tot 10 dagen (of meer)

Sapkuren kunnen duren van enkele dagen tot 10 dagen of zelfs meer. Bij een sapkuur wordt doorgaans een waarschuwing gegeven dat je de kuur niet te lang moet volgen en/of dat de kuur niet geschikt is voor sommige mensen. Voordat je aan een kuur begint is het daarom belangrijk om het eerst met een diëtist, huisarts of andere zorgprofessional te bespreken.

Verschillende claims

Rondom sapkuren worden allerlei claims gedaan (los van de claim dat het je lichaam kan ontgiften). Hieronder vallen het verhogen van je weerstand en het hebben van een positief effect op je darmwerking. Ook hier is het belangrijk om te vermelden dat deze claims geen wetenschappelijke ondersteuning hebben, voor zover wij konden vinden. Indien je dergelijke doelstellingen hebt, bespreek deze dan met een zorgprofessional.

-1-

Bekende merken

Het is mogelijk om sapkuren te volgen waarbij je zelf de sapjes maakt. Er zijn echter ook verschillende merken waaronder kant-en-klare sapjes worden verkocht.

Voorbeelden hiervan zijn Dr. Blend, Juizs en Sapje. Onder deze merken worden verschillende kuren met geprepareerde sapjes verkocht.

Let op

Begin niet zomaar aan een sapkuur. Overleg eerst met je huisarts of diëtist.

Boeken

Over sapkuren en sapvasten zijn veel verschillende boeken geschreven. Hieronder een aantal voorbeelden:

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Wel

  • Sapjes
  • (Kruiden) thee
  • (Citroen)water

Niet

  • Vast eten (soms)

Doelen

  • Part-time
  • Detox

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (0)
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.