Plantaardig dieet

Doel: Gezonder en/of duurzamer eten

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Plantaardig (of ‘plant-based’) dieet

Een plantaardig dieet is gebaseerd op plantaardige producten. Dierlijke, synthetische en bewerkte producten worden helemaal of zo veel mogelijk vermeden.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

Plantaardige producten

Een plantaardig product is een product dat van een plant afkomstig is. Dit zijn dus alle groente- en fruitsoorten, maar ook peulvruchten, noten, zaden, granen, knollen et cetera.

Soms worden ook producten die voornamelijk ingrediënten bevatten die van planten komen, maar bijvoorbeeld ook ingrediënten met een synthetische of dierlijke afkomst hebben, plantaardig genoemd.

-2-

Geen dierlijke producten

Als je een plantaardig dieet volgt eet je geen, of minder, dierlijke producten. Hierbij moet je niet alleen denken aan vlees en vis, maar ook producten die van dieren verkregen zijn. Dit zijn bijvoorbeeld eieren, zuivelproducten en honing.

Bij het volgen van een veganistisch dieet eet je helemaal geen dierlijke producten.

Geen bewerkte producten

Naast dat je dierlijke producten zo veel mogelijk vermijd, eet je ook zo min mogelijk bewerkte producten. De combinatie van het eten van plantaardige en onbewerkte producten wordt ook wel het ‘whole-foods’ concept of het ‘whole-foods plant-based diet’ genoemd.

Niet hetzelfde als een veganistisch dieet

Het volgen van een plantaardig dieet draait om het eten van plantaardige producten (als basis van je dieet), maar dierlijke producten hoeven niet volledig vermeden te worden.

De focus van het plantaardige dieet ligt voornamelijk op gezondheid. Veganisme richt zich meer op dierenwelzijn. Daarom worden dierlijke producten niet alleen niet gegeten, maar ook niet gebruikt (denk aan kleding met wol of leer).

Een ander verschil is dat bij een veganistisch dieet synthetische (in het lab gemaakte) stoffen kunnen worden gegeten. Bij een plantaardig dieet worden deze zoveel mogelijk vermeden.

-1-

Gezond en goed voor het milieu

Volgens het voedingscentrum zorgt het volgen van een plantaardig dieet voor een lager risico op hart- en vaatziekten, doordat je minder vlees een meer volkoren graanproducten, peulvruchten, groente, fruit en noten gaat eten.

Ook het duurzame aspect wordt als reden aangedragen om een plantaardig dieet te volgen. Volgens het voedingscentrum zorgt (de productie van) voeding voor 20-35% van de totale uitstoot, waarvan vlees- en zuivelproducten de helft voor hun rekening kunnen nemen.

Vlees en vis vervangen

Ondanks dat onbewerkt vlees deel uitmaakt van de schijf van vijf (beperkt tot 500 gram per week) stelt het voedingscentrum dat vlees volledig te vervangen is met andere producten. Daarbij moet gelet worden op het binnenkrijgen van eiwitten, vitamine B1 en B12 en ijzer. Hier vind je een lijstje van producten die als vervanging voor vlees kunnen worden gebruikt.

(Vette) vis volledig vervangen is, aldus het voedingscentrum, lastiger. Dit komt doordat niet volledig bekend is waar de gezonde aspecten van (vette) vis precies vandaan komen. De theorie is dat de vetzuren EPA en DHA hiervoor zorgen, maar er kunnen ook andere stoffen betrokken zijn. Er zijn supplementen en producten waar deze vetzuren aan zijn toegevoegd die als vervanging voor vis worden gebruikt.

Let op

Overleg eerst met je huisarts of zoek contact met een diëtist voordat je aan een plantaardig dieet begin.

Boeken

Over het plantaardige dieet is bijvoorbeeld het boek ‘The plant based diet for beginners’ te koop. Een kookboek met plantaardige recepten is hier te vinden.

-1-

Vergelijkbare diëten

Een plantaardig dieet is te vergelijken (maar niet hetzelfde als) een veganistisch dieet. Ook kun je het dieet vergelijken met een flexitarisch dieet, het lang leven dieet en het Okinawa dieet.

Andere duurzame diëten zijn bijvoorbeeld het Nordic dieet en PuurGezond.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

  • Plantaardige producten
  • 'Whole foods'

Dit mag je niet

  • Dierlijke producten (minder)
  • Synthetische producten (minder)
  • Bewerkte producten (minder)

Filters

  • Duurzaam dieet
  • Gezond(er) eten

Bewegen

Bewegen naar eigen inzicht

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top