Het Okinawa dieet

Doel: Gezonder eten

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Het Okinawa dieet

Het Okinawa dieet is gebaseerd op de eetgewoontes van de oorspronkelijke inwoners van de Riukiu-eilanden, waarvan Okinawa het grootste eiland is. De mensen op het eiland hadden een hoge levensverwachting, waardoor er interesse is ontstaan in de leef- en eetstijl van de bewoners. Het dieet bevat relatief veel koolhydraten en weinig vetten.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-2-

De Riukiu -eilanden

De Riukiu-eilanden liggen in Japan. Het zijn in totaal 98 eilanden, waarvan Okinawa dus de grootste is. Op dit eiland woont ook zo’n 90% van de inwoners van de Riukiu-eilanden.

Tot 2000 hadden de eilandbewoners de hoogste levensverwachting in Japan. Sindsdien is de levensverwachting ten opzichte van de rest van Japan afgenomen. Als potentiële oorzaak hiervan wordt gewezen naar het verwesteren van het dieet van de inwoners (er zijn bijvoorbeeld veel fastfood-restaurants geopend op het eiland).

Het Okinawa dieet is gebaseerd op hoe de inwoners aten voor deze verandering.

Blue zones

Okinawa is één van de blauwe zones uit het Blue Zones dieet. Blauwe zones zijn plekken in de wereld waar mensen gemiddeld gezonder en/of langer leven.

Plantaardig dieet

Het Okinawa dieet is een plantaardig dieet. Dit houdt in dat er veel plantaardige producten worden gebruikt. Vlees en vis worden ook gegeten, maar meer als ‘extraatje’. Het is geen standaard deel van het dieet. Als er wordt gekozen voor vlees of vis is dat onbewerkt vlees of onbewerkte vis.

-1-

Weinig calorieën

Naast dat het dieet plantaardig is bevat het relatief weinig calorieën. Gemiddeld zo’n 1200 calorieën per dag. Let op: dit kan voor jou veel te weinig zijn. Lees hier hoeveel calorieën ‘normaal’ is of neem contact op met een diëtist.

In het Okinawa diet plan van Craig Willcox wordt er gebruik gemaakt van traditionele producten uit Okinawa. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen producten die weinig, gemiddeld of veel calorieën per gram (caloriedichtheid) bevatten. Van de producten met weinig calorieën per gram mag veel gegeten worden, van producten met een gemiddelde caloriedichtheid minder en van producten met een hoge caloriedichtheid het minst.

Veel groente, weinig rijst

Het dieet bestaat voor een groot deel uit groene en gele groentes. Voornamelijk zoete aardappel wordt veel gegeten. Daarnaast worden onder andere kool, peulvruchten, wortels, pompoen, daikon radijs, luffa, groene papaja, bamboescheuten en zeewier gegeten.

Typische producten uit het Japanse dieet zoals rijst en noedels worden minder vaak gegeten.

De 80/20 regel

Dit dieet kent, net als het weekend dieet, een 80/20 regel. Hier werkt de regel echter iets anders: je eet totdat je 80% ‘vol zit’. Om een idee te geven: deze regel werkt alsof je ruimte houdt voor een toetje, maar geen toetje eet.

-1-

Let op

Overleg eerst met je huisarts of neem contact op met een diëtist voordat je aan dit dieet begint.

Boeken

Er zijn veel boeken over het Okinawa dieet te koop. Bijvoorbeeld het boek van Aoi Yamashiro of het boek van Rina Ken. Een overzicht van alle boeken vind je hier.

Vergelijkbare diëten

Het Okinawa dieet is onderdeel van de Blue Zones methode. Het dieet kan ook worden vergeleken met het Pioppi dieet, aangezien ook hier wordt gekeken naar het eetpatroon van een gebied waar mensen gezond(er) lijken te leven.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.


Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

 • Zoete aardappel
 • Bamboescheuten
 • Luffa
 • Daikon radijs
 • Pompoen
 • Wortels
 • Peulvruchten
 • Kool
 • Onbewerkte vis
 • Onbewerkt vlees
 • Fruit
 • Gele groentes
 • Groene groentes
 • Caloriearme producten

Dit mag je niet

 • Bewerkt vlees
 • Bewerkte vis
 • Calorierijke producten (minder)
 • Fastfood

Filters

 • Minder vet
 • Gezond(er) eten

Bewegen

Bewegen naar eigen inzicht

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top