Het brein body dieet

Doel: Afvallen en/of gezonder eten/leven in 40 dagen

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Het brein body dieet

Het brein body dieet is bedacht door Dr. Sara Gottfried en richt zich alleen op vrouwen. Het dieet duurt 40 dagen en heeft als doel de oorzaken van gewichtstoename (of het niet kunnen afvallen) aan te pakken. Dit wordt gedaan met behulp van protocollen waarmee je binnen 1-2 weken verschil moet merken, aldus de bedenkers.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-2-

De connectie tussen het brein en het lichaam

In het boek heeft Gottfried het over de connectie tussen de hersenen en de rest van het lichaam en de connectie tussen de linker- en rechterhersenhelft. Als deze connecties niet ‘gezond’ (of in balans) zijn leidt dat tot volgens het boek tot verschillende negatieve gevolgen, waaronder gewichtstoename.

De oorzaken van gewichtstoename (of niet kunnen afvallen)

In het boek worden 7 oorzaken van gewichtstoename (of niet kunnen afvallen) genoemd. Deze oorzaken zorgen voor een disbalans, aldus Gottfried, en worden in het boek de ‘’beschadigde zeven’’ genoemd:

  1. Gifstoffen in je lichaam
  2. Het gewicht-setpoint in je brein
  3. Breinmist
  4. Verschillende soorten verslaving
  5. Angst
  6. Depressie
  7. (Slecht) geheugen

Setpoint voor je lichaamsgewicht

Je gewicht staat vast op een ‘setpoint’ in je brein, aldus Gottfried. Je setpoint staat bijvoorbeeld op 70 kg en je brein zorgt ervoor dat dit gewicht behouden blijft. Je kan het zien als een thermostaat, maar dan voor je gewicht.

Volgens Gottfried hebben, onder andere, je genen, je hormonen, je omgeving en hoeveel je beweegt invloed op je setpoint. Een van de doelen van het dieet is om je ‘setpoint’ op het juiste (door jou gewenste) gewicht te zetten.

-1-

Protocollen

Per oorzaak geeft het boek een protocol. Het protocol moet helpen de oorzaak te bevechten of te voorkomen dat je er last van krijgt. Afhankelijk van de punten waar je last van hebt volg je 1 tot 7 van deze protocollen.

Hieronder de doelstellingen van de protocollen:

  1. Gifstoffen uit je lichaam halen
  2. De setpoint van je lichaamsgewicht verlagen
  3. Breinmist (wazigheid) weghalen
  4. Verslaving verhelpen
  5. Angst verminderen
  6. Uit depressie komen
  7. Geheugen herstellen

Periodiek vasten (intermittent fasting)

Bij het dieet hoort ook periodiek vasten (intermittent fasting). Periodiek vasten houdt in dat je bepaalde dagdelen (of dagen) niet eet. In het brein body dieet wordt hier 8-16 aangehouden: je eet 8 uur van de dag wel en 16 uur niet. Dit doe je bij voorkeur zeker 5 dagen in de week.

Detoxdieet

Aangezien het Brein body dieet zich richt op het ontgiften van het lichaam valt het onder de detoxdiëten.

Eiwit-, vezel- en groente-shakes en supplementen

Tijdens het volgen van het dieet drink je dagelijkst shakes met eiwitten, vezels en groente. Daarnaast kun je supplementen slikken bij het dieet. Volgens de bedenkers kunnen sommige supplementen helpen bij het dieet.

-1-

Recepten

Het boek bevat veel verschillende recepten om te gebruiken tijdens het volgen van het dieet. In het inkijkexemplaar kun je een paar voorbeelden vinden.

Boeken

  • Het boek Brein Body dieet vindt je hier.
  • Andere boeken van Sara Gottfried zijn hier te koop.

Vergelijkbare diëten

Voorbeelden van andere diëten die gebruik maken van periodiek vasten zijn het Dubrow dieet, het lang leven dieet, het 4-hour body plan en het Pioppi dieet.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Niet

  • Frisdrank (ook light dranken)
  • Kunstmatige zoetstoffen

Doelen

  • Afvallen
  • Detox
  • Met supplementen
  • Gezond(er) eten

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (0)
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.