Het 8-uur-dieet

Doel: 9 kg afvallen in 6 weken

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Het 8-uur-dieet of het 16:8 dieet

Het 8-uur-dieet is bedacht door David Zinczenko en Peter Moore en komt erop neer dat je slechts 8 uur van een dag mag eten. De rest van de dag, 16 uur lang, vast je (vasten houdt in dat je niets eet). Het dieet wordt daarom ook wel het 16:8 dieet genoemd.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-2-

Periodiek vasten

Het dieet van Zinczenko en Moore maakt dus gebruik van het periodiek vasten concept. In deze variant mag je 16 uur per dag niets eten.

Je bepaalt zelf welke 8 uur van de dag je eet, bijvoorbeeld van 12:00 tot 20:00. Belangrijk is wel dat je het overdag doet en dat het 8 aaneengesloten uren zijn. Je mag er dus niet voor kiezen om 2x 4 uur met een pauze ertussen te eten.

David en Peter raden aan om het ontbijt over te slaan en je 8 uur bijvoorbeeld pas bij de lunch te starten (bijvoorbeeld van 12:00 tot 20:00).

De 8:8:8 formule

Naast 8 uur per dag eten moet je 8 minuten per dag bewegen en elke dag gebruik maken van één product uit de 8 productgroepen in een van je maaltijden. Samen worden deze regels de 8:8:8 formule genoemd.

8 minuten per dag bewegen

Bewegen beperkt zich bij het 8-uur-dieet dus tot 8 minuten per dag. Het wordt aangeraden deze 8 minuten bewegen te doen tussen het opstaan en je eerste maaltijd.

-1-

De 8 productgroepen

David Zinczenko en Peter Moore geven bij het dieet 8 productgroepen of 8 ‘superfoods’-groepen, waarvan je zeker 1 portie moet nemen per groep, per dag. Naast deze porties mag je (tijdens de 8 uur) eten wat je zelf wilt.

 1. Noten
 2. Mager vlees (gevogelte), vis en ei
 3. Zuivelproducten
 4. Peulvruchten
 5. Bessen (denk aan bosbessen)
 6. Groene groenten
 7. Volkorenbrood en granen
 8. Fruit

Drinken bij het 8-uur-dieet

Tijdens het volgen van het dieet mag je de hele dag water, koffie en thee drinken. Andere drankjes mogen alleen tijdens de 8 uur dat je eet.

Afvallen door 8 uur per dag te eten

De bedenkers stellen dat je 9 kg of meer in 6 weken kan afvallen als je het 8-uur-dieet volgt. De bedenkers stellen dat mensen tegenwoordig te lange dagen maken en vaak in de avond nog gaan snacken. Vroeger, aldus David en Peter, was het avondeten het laatste eetmoment. Met dit dieet wordt getracht het oude eetpatroon weer op te pakken.

Gezondheidsclaims bij het 8-uur-dieet

De bedenkers van het 8-uur-dieet doen veel gezondheidsclaims. Het volgen van dit dieet zou volgens hen, onder andere, het verouderingsproces van het lichaam remmen, insuline gevoeligheid verminderen en het risico op verschillende ziektes verminderen.

Let op!

Overleg eerst met je huisarts of diëtist voordat je aan dit dieet begint.

-1-

Het boek bij het-8-uur dieet

Het boek 'The 8-Hour Diet' van David Zinczenki is het Engelstalige boek dat bij dit dieet hoort. In het Nederlandstalige boek De dr. Ludidi vastenmethode wordt ook gebruik gemaakt van het 16:8 dieet.

Vergelijkbare diëten

Andere diëten die gebruik maken van periodiek vasten zijn het 5:2 dieet, het TRF dieet, de dr. Ludidi vastenmethode en het Galveston dieet. Ook kan het 8-uur-dieet worden vergeleken met het vasten nabootsend dieet en het lang leven dieet.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

 • Noten
 • Gevogelte
 • Fruit
 • Granen
 • Volkorenbrood
 • Groene groenten
 • Bessen
 • Peulvruchten
 • Zuivelproducten
 • Ei
 • Vis
 • Mager vlees
 • Water
 • Koffie/thee

Dit mag je niet

Niet van toepassing

Filters

 • Afvallen

Bewegen

Je beweegt 8 minuten per dag.

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top