Het 5:2 vastendieet

Doel: Afvallen of gezonder eten

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Het 5:2 vastendieet

De 5:2 methode is één van de varianten van periodiek vasten. In deze variant eet je vijf dagen ‘normaal’ en vast je twee dagen.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

Normaal eten en vasten

Met 'normaal eten' wordt doorgaans bedoeld dat je niet meer eet en drinkt dan normaal en dat je gezonde keuzes maakt, maar in principe gaat dit dieet om wanneer je eet en minder om wat je eet.

-2-

Twee dagen vasten

Afhankelijk van hoe streng het dieet wordt gevolgd, eet je gedurende de 2 vastendagen helemaal niets of eet je maximaal 500-600 calorieën.

Welke twee dagen in de week je vast bepaal je zelf. Er moet wel minimaal één normale dag tussen de twee vastendagen zitten.

Het nieuwe 5:2 dieet

Sinds de uitgave van het boek ‘De snelle 800’ adviseert Mosley om 800 calorieën per dag te eten en drinken in plaats van niets tot maximaal 500-600 calorieën. Mosley noemt dit het nieuwe 5:2 dieet.

Gezondheidsvoordelen

Rondom vasten en de verschillende versies van periodiek vasten worden veel gezondheidsclaims gedaan, zoals het verlagen van het vetpercentage en het verminderen van insuline resistentie.

Let op

Begin niet zomaar aan dit dieet. Overleg eerst met een (huis)arts of diëtist, zeker bij diabetes of darmklachten.

-1-

Boeken over het 5:2 vastendieet

Michael Mosley en Mimi Spencer schreven het boek het vastendieet over de 5:2 methode. Ook is er een 5:2 vastendieet kookboek geschreven.

In het boek De dr. Ludidi vastenmethode wordt gebruik gemaakt van zowel de 16:8 methode (het 8 uur dieet) als de 5:2 methode.

Vergelijkbare diëten

Andere varianten van periodiek vasten zijn het 8-uur-dieet en het 4:3 dieet.

Voorbeelden van diëten die gebruik maken van deze of andere manieren van vasten zijn de dr. Ludidi vastenmethode, het lang leven dieet, het TRF dieet en het Galveston dieet.

-1-

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

Niet van toepassing

Dit mag je niet

Niet van toepassing

Filters

  • Afvallen
  • Part-time
  • Gezond(er) eten

Bewegen

Bewegen naar eigen inzicht

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top