Het 4:3 dieet

Doel: Afvallen en gezonder worden

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Het 4:3 dieet of het Alternate-day fasting (ADF) dieet

Het 4:3 dieet is één van de varianten van periodiek vasten en lijkt erg op het 5:2 dieet. Waar je bij het 5:2 dieet 5 dagen normaal eet en 2 dagen vast, eet je bij het 4:3 dieet 4 dagen en vast je 3 dagen.

Elke keer als je een dag hebt gevast eet je weer een dag normaal. Je vast dus om de dag. Het dieet wordt daarom ook het ‘afwisselend vasten’/Alternate-day fasting’ (ADF) dieet genoemd.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-2-

Drie dagen vasten

Afhankelijk van hoe streng je het dieet volgt kan ervoor worden gekozen om tijdens de vastendagen helemaal niets te eten of heel weinig (bijvoorbeeld maximaal 500 calorieën).

Je mag eten wat je wilt. Of niet?

De stelling is dat je bij het 4:3 dieet kunt eten wat je wilt tijdens de normale dagen. Tijdens de vastendagen kan het ook, zo lang als dat je maar niet over het maximale aantal calorieën heen gaat. Echter, er wordt bij het dieet vaak alsnog aangeraden om gezonde keuzes te maken.

Ook wat betreft drinken zijn er geen specifieke regels, zolang het maximaal aantal calorieën op de vastendagen niet wordt overschreven, bijvoorbeeld door drankjes te drinken die veel calorieën bevatten. Het is belangrijk om gedurende de dag genoeg water te drinken (water bevat geen calorieën). Ook koffie/thee zonder melk of suiker mag de hele dag door.

-1-

Afvallen en gezonder worden

Dr Krista Varady, schrijfster van het boek The Every Other Day Diet, stelt dat, door 3 dagen in de week het aantal calorieën tot maximaal 500 te beperken, je af kunt vallen en gezonder kunt worden.

Gezondheidsclaims

Rondom de verschillende varianten van vasten worden verschillende gezondheidsclaims gedaan. Vasten moet, onder andere, helpen bij het verlagen van bloeddruk en het verlagen van je vetpercentage. Mocht het verlagen van de bloeddruk of het vetpercentage een doel van jou zijn, neem dan vooral contact op met een arts of diëtist.

Let op

Begin niet zomaar aan dit dieet. Overleg eerst met een (huis)arts of diëtist, zeker bij diabetes of darmklachten.

Boeken over het 4:3 dieet

Een van de 4:3 dieetboeken die is geschreven is The Every Other Day Diet van Krista Vardy en Bill Gottlieb. The Alternate-Day diet van James Johnson en Fasting: The Ultimate Guide to Intermittent, Alternate-Day, One Meal A Day, and Extended Water Fasting van Elizabeth Moore zijn andere voorbeelden.

-1-

Vergelijkbare diëten

Andere varianten van periodiek vasten zijn het 8-uur-dieet en het 5:2 dieet.

Voorbeelden van diëten die gebruik maken van deze of andere manieren van vasten zijn de dr. Ludidi vastenmethode, het lang leven dieet, het TRF dieet en het Galveston dieet.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.


Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

Niet van toepassing

Dit mag je niet

Niet van toepassing

Filters

  • Afvallen
  • Gezond(er) eten

Bewegen

Bewegen naar eigen inzicht

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top