Het 1000 calorieën dieet

Doel: Afvallen in een korte periode (bijvoorbeeld 5 kg in 2 weken)

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Duizend calorieën

Het duizend calorieën dieet is een dieet waarbij je per dag niet meer dan 1000 calorieën mag consumeren.

Het is een zeer caloriearm dieet en valt daarom onder de crashdiëten. Met 1000 calorieën per dag krijg je veel minder binnen dan normaal (lees hier hoeveel calorieën als normaal wordt gezien).

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-1-

Niet langer dan 2 weken

Aangezien 1000 calorieën per dag innemen zeer weinig is, wordt geadviseerd het dieet niet langer dan 1-2 weken te volgen. Opvallend is dat bij een soortgelijk dieet, het 1200 calorieën dieet, geadviseerd wordt het niet langer dan een week te volgen.

Bespreek met een (huis)arts of diëtist wat voor periode bij jou zal passen (indien het dieet voor jou beschikt is).

Afvallen door minder calorieën binnen te krijgen dan nodig

Het achterliggende idee van het duizend calorieën dieet is dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je per dag verbrandt. Hierdoor val je af.

Geen voorgeschreven menu

Het duizend calorieën dieet heeft geen voorgeschreven menu. Wat je eet mag je in principe zelf bepalen, zolang als dat je niet boven de 1000 calorieën per dag uitkomt.

Er worden wel een paar algemene tips gegeven voor het bedenken van een eigen menu.

Algemene tips die worden gegeven bij het volgen van dit dieet

Aangezien het aantal calorieën dat je mag consumeren zeer laag is, wordt geadviseerd om vooral te kiezen voor gezonde en voedzame producten en producten die je een ‘vol gevoel’ geven.

Producten met snelle koolhydraten (suikers) dienen vermeden te worden. Hierbij kun je denken aan witte rijst of koekjes.

Eiwitrijke en vezelrijke producten

Producten die helpen bij een vol gevoel zijn eiwitrijke producten en vezelrijke producten. Daarnaast wordt geadviseerd om te kiezen voor fruit, groente en producten met gezonde vetten (denk aan olijfolie of noten).

Groente met weinig calorieën

Om te voorkomen dat je snel aan de duizend calorieën zit helpt het ook om te kijken naar soorten fruit of groente die relatief weinig calorieën bevatten, maar wel voedzaam zijn. Broccoli (een bladgroente) is een mooi voorbeeld van een groente met relatief weinig calorieën: zo’n 34 calorieën per 100 gram.

-1-

Water drinken bij het dieet

Naast dan je sowieso al genoeg water moet drinken, helpt het drinken van water ook om een vol gevoel te krijgen. Water bevat geen calorieën.

Voorbeeldmenu’s

Ondanks dat je bij het duizend calorieën dieet zelf mag bedenken wat je eet, worden er door verschillende websites voorbeeldmenu’s gegeven. Hieronder hebben we er een aantal beschreven.

Voorbeelddagen voor het duizend calorieën dieet: het voorbeeld van leukafvallen.nl

Op leukafvallen.nl wordt een voorbeeldmenu gegeven bij het dieet. In dit voorbeeld wordt niet weergegeven hoeveel calorieën de producten bevatten. Het is dus onduidelijk of de producten samen meer of minder dan duizend calorieën bevatten.

Het ontbijt

In dit voorbeeld kiezen ze als ontbijt voor 2 volkoren boterhammen of fruit met 2 eieren (gekookt of gebakken). Je drinkt water, thee of koffie (zonder suiker of melk).

De lunch

Als lunch kan gekozen worden voor kippensoep of groentesoep, een bakje magere yoghurt, een kleine groentesalade of salade met tonijn eventueel met een klein beetje volkorenpasta.

Daarnaast mag je 2 light-drankjes of water drinken.

Het avondeten & tussendoortjes

Bij het diner mag je een portie kipfilet (geroosterd of gekookt) of een stuk witvis (gestoomd of gegrild), een soepkom groentesalade of rauwkost en 3 groentelepels met gekookte peulvruchten. Daarnaast drink je water.

Als tussendoortjes mag je bananen eten.

-2-

Voorbeelddagen voor het duizend calorieën dieet: het voorbeeld van mens-en-gezondheid.info

Op mens-en-gezondheid.info wordt een ander voorbeeld gegeven. Dit keer staan er wel calorieën bij.

Ontbijt

Als ontbijt wordt er gekozen voor een volkoren boterham met halvarine en pindakaas. Daarnaast mag je water, koffie of thee drinken (zonder suiker of melk).

Lunch & avondeten

Bij de lunch eet je 2 volkoren boterhammen met 20+ kaas en magere melk. Als diner wordt gegrilde zalm, bladgroente en zilvervliesrijst of volkorenpasta genoemd.

Tussendoortjes

Voor tussendoortjes kan gekozen worden voor magere kwark/yoghurt of mandarijnen. Als drinken kan je kiezen voor magere melk.

Een voorbeeldweek voor het duizend calorieën dieet: het voorbeeld van happyhealty.nl

In dit voorbeeld van happyhealthy.nl wordt ervoor gekozen om het ontbijt of de lunch over te slaan (verschilt per dag), waardoor je dus maar twee maaltijden per dag nuttigt.   

Het ontbijt

Opties die bij het ontbijt worden genoemd zijn: Avocado smoothie, havermout met fruit, een slowjuice en een quinoa pannenkoek met dadels en walnoten.

De lunch

Als lunch opties worden gegeven: appelsalade, een wrap met gehakt, een slawrap met zalm, avocado en taugé en een uitsmijter met groente.

Het avondeten

Voor het avondeten zijn de volgende opties te vinden in het voorbeeldmenu: tofoe salade met kalkoenfilet, biefstuk met zoete aardappel, gestoofde prei met kip en tonijnfilet met gestoomde groente.

-2-

Calorieën tellen

Een belangrijk aspect van dit dieet is dat je bijhoudt hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Je moet tijd steken in het tellen en berekenen van het aantal calorieën. Eventueel kun je, om het wat makkelijker te maken, hiervoor een app gebruiken. Een bekende app hiervoor is Fatsecret.

Andere diëten met 1000 calorieën per dag

Waar je bij het duizend calorieën dieet zelf mag bepalen wat je eet (met de nodige adviezen over de keuzes die je zou moeten maken), zijn er verschillende andere diëten waarbij wél wordt voorgeschreven wat je moet eten én die uitgaan van 1000 calorieën per dag.

Hieronder een aantal voorbeelden van zulke diëten:

Het 40 puntendieet

Bij het 40 puntendieet ga je uit van punten in plaats van calorieën. Aan elk product is een aantal punten toegekend en bij elkaar opgeteld mag je niet meer dan 40 punten per dag eten en drinken. In de praktijk komen 40 punten neer op ongeveer 1000 calorieën.

Het Optavia dieet

Het Optavia dieet is een dieet waarbij je gebruik maakt van maaltijdvervangers en deze afwisselt met zogenaamde ‘’Lean and Green’’ maaltijden. Bij dit dieet zijn verschillende programma's opgesteld, waarvan het eerste programma (Optimal weight 5&1) uitgaat van 1000 calorieën per dag.

Het Sonja Bakker dieet

Van het Sonja Bakker dieet zijn veel verschillende boeken uitgegeven waarbij gebruik wordt gemaakt van weekmenu’s die je kan volgen. In de eerste boeken wordt bij deze weekmenu’s uitgegaan van 800-1000 calorieën per dag.

Het Koolsoepdieet

Een ander dieet dat uitgaat van 1000 calorieën per dag (of minder) is het Koolsoepdieet. Bij dit dieet eet je voornamelijk koolsoep en is een weekmenu opgesteld waarin beschreven staat wat je op welke dag mag eten.

-1-

Het Baby Food dieet

Bij het Baby Food dieet wordt ook een maximumaantal calorieën van 1000 gegeven. In dit geval wordt alleen gebruik gemaakt van potjes met babyvoeding.

Enkele dagen 1000 calorieën per dag innemen

Voorbeelden van diëten waarbij enkele dagen maximaal 1000 calorieën dienen te worden ingenomen zijn het 3-Day Diet Plan en het Sirtfood dieet. Het eerste dieet van deze twee duurt in totaal 3 dagen. Bij het Sirtfood dieet geldt het maximum alleen tijdens het eerste deel van de eerste fase.

Na het dieet

Nadat je het 1000 calorieën dieet hebt gevolgd wordt geadviseerd om een ‘normaal’ gezond voedingspatroon aan te nemen. Dit om te voorkomen dat je de verloren kilo’s er snel weer bij krijgt.

Let op

Een caloriearmdieet als deze kan leiden tot ongewenste effecten, zoals veel spierverlies, hormonale veranderingen en andere lichamelijke klachten. Overleg dus eerst met je huisarts of een diëtist voordat je aan dit dieet begint.

Boeken over het 1000 calorieën dieet

Over het 1000 calorieën dieet zijn veel verschillende boeken geschreven. Hieronder een overzicht met links naar de boeken:

-2-

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Wel

  • Gezonde/voedzame producten
  • Eiwitrijke producten
  • Vezelrijke producten

Niet

  • Snelle koolhydraten/suikers

Doelen

  • Afvallen
  • Crashdieet
  • Part-time

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (0)
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.