De dr. Ludidi Vastenmethode

Doel: Verantwoord vasten

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

De dr. Ludidi Vastenmethode

De methode van Ludidi draait om vasten. Het model dat Ludidi heeft bedacht richt zich op het vinden van een manier van vasten die bij jou past. Op basis van een vragenlijst wordt bepaald welk vastenprotocol en welke variant van het protocol aansluit bij jouw levensstijl.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-1-

De 5:2 en de 16:8 methode

In het model wordt gebruik gemaakt van twee manieren van vasten die al langer bekend zijn: de 5:2 methode en de 16:8 methode. Deze methodes worden in de Ludidi vastenmethode protocollen genoemd.

Het 5:2 protocol

Als je het 5:2 protocol voor vasten volgt eet je 5 dagen in de week normaal. De 2 overgebleven dagen vast je.

In de dr. Ludidi vastenmethode zijn er 3 versies van het 5:2 protocol die variëren in hoeveel je eet tijdens de 2 vastendagen.

Het 16:8 protocol

Waar je het vasten in het 5:2 protocol verdeeld over de week, verdeel je dit in het 16:8 protocol over de dag. Je eet namelijk slechts 8 uur per dag. De rest van de dag, 16 uur achter elkaar, eet je niets.

Net als bij het 5:2 protocol geeft de dr. Ludidi methode 3 varianten van het 16:8 protocol. Deze verschillen in welke periode van de dag je eet.

De varianten van het 5:2 protocol en het 16:8 protocol

Het 5:2 protocol heeft een variant waarbij je 2 dagen helemaal niets eet en twee varianten waarbij kleine maaltijden zijn toegestaan, vroeg of laat op de dag.

De varianten van het 16:8 protocol verschillen in welke 8 uur van de dag je eet, bijvoorbeeld of je om 09:00 begint met eten en om 17:00 stopt, of dat je pas om 12:00 begint en om 20:00 ophoudt met eten.

-2-

Vragenlijst om te bepalen welk protocol bij jou past

Om te bepalen welk protocol bij je past heeft dr. Ludidi een vragenlijst met 50 vragen opgesteld. Hiermee wordt bepaald of dit het 5:2 protocol of het 16:8 protocol is en welke variant daarvan.

De prefase van de vastenmethode

Mocht je beginnen aan de vastenmethode van Ludidi doorloop je eerste een prefase van een week. In deze week doorloop je 5 stappen om je voor te bereiden op het vasten en om een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Hierbij wordt, onder andere, gekozen voor onbewerkte producten, plantaardige producten en minder brood.

Het boek van dr. Ludidi

Het boek van dr. Ludidi, De dr. Ludidi Vastenmethode, bevat veel informatie over vasten, voeding en de gezondheidsaspecten van vasten. Ludidi stelt hier bijvoorbeeld dat vasten kan leiden tot efficiëntere stofwisseling en betere bloedsuikerregulatie.

Daarnaast wordt in het boek de vastenmethode uitgelegd, met daarbij de verschillende varianten van de protocollen. Het boek bevat ook 13 recepten die samen met chef-kok Frank van Thiel zijn opgesteld.

Let op

Overleg eerst met je huisarts of diëtist voordat je aan dit dieet begint.

-1-

Vergelijkbare diëten

De vastenmethode van Ludidi maakt gebruik van methodes die vergelijkbaar zijn met het 5:2 dieet en het acht uur dieet. Andere diëten die gebruik maken van vasten zijn bijvoorbeeld het lang leven dieet, het Galveston dieet en het TRF dieet.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

Niet van toepassing

Dit mag je niet

Niet van toepassing

Filters

  • Gezond(er) eten

Bewegen

Bewegen naar eigen inzicht

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top