o.b.v. 3 reacties

1200 calorieën dieet


Online dieetadvies

Weet je niet welke dieet bij je past of wil je hulp bij het bereiken van jouw dieetdoelen? De diëtisten van HRC bieden hier online dieetadvies aan.


Doel: Afvallen in een korte periode

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

1200 calorieën

Het 1200 calorieën dieet is een crash dieet. Je eet met 1200 calorieën per dag veel minder dan normaal (lees hier hoeveel je normaal eet). Het wordt dan ook aangeraden om dit dieet, als je het gaat volgen, niet te lang te volgen (bijvoorbeeld maximaal een week).

Vijf of zes vaste eetmomenten

Naast het maximum van 1200 calorieën per dag, is het idee dat je 5 á 6 vaste eetmomenten per dag hebt. Dus naast het ontbijt, lunch en diner heb je 2 of 3 tussendoortjes. Je mag in principe alles eten wat je maar wilt, zolang je niet over de 1200 calorieën per dag gaat. De bedenkers adviseren wel om te kiezen voor gezonde opties.

Warme lunch

Een opvallend aspect van het 1200 calorieën dieet is dat je een warme lunch eet. Je eet bijvoorbeeld een bouillonsoepje met groente of aardappelen, groente en vlees.

Ontbijt

Als ontbijt wordt bijvoorbeeld gekozen voor volkorenbrood met eiwitrijk beleg (denk aan vleeswaren als rosbief, kipfilet of kalkoenfilet), een ei of magere kaas. Een ander optie is ontbijtgranen met melk en banaan. Als drankje wordt vaak koffie, thee of melk aangeraden. Het belangrijkste aspect van het dieet is dat je niet over de 1200 calorieën heen gaat. Het is daarom dus belangrijk om goed te tellen hoeveel calorieën er in je ontbijt zitten. Als je calorieën wilt bijhouden is het handig om bijvoorbeeld dit boek te hebben. Er bestaat van het dieet ook een boekje om je calorieën in bij te houden.

Tussendoortjes

Afhankelijk van hoe je je calorieën verdeelt over de dag kies je voor 2 tot 3 tussendoortjes per dag. Je kunt bijvoorbeeld tussen ontbijt en lunch, tussen lunch en avondeten en tussen avondeten en bedtijd een tussendoortje nemen. Als voorbeeld wordt yoghurt met fruit of magere vanillepudding genoemd. Wat betreft drinken kun je bijvoorbeeld kiezen voor bronwater met citroensap of koffie/thee.

Avondeten

Zoals hierboven al besproken heeft dit dieet (meestal) een warme lunch. Je eet als avondeten dus bijvoorbeeld een volkoren boterham met eiwitrijk beleg (zoals bij het ontbijt) met wat fruit of groente.

Boeken

 • Het calorieën alfabet is hier te koop.
 • Het boek ‘1200 Calorie Diet’ is hier te koop.
 • Het bijbehorende kookboek vind je hier.

Vergelijkbare diëten

Andere diëten waarbij calorieën tellen belangrijk is, zijn bijvoorbeeld het Volumetrics dieet, het 17 dagen dieet en het 5:2 vasten dieet.


Deze website steunen? Dat kan!

We kunnen jouw hulp goed gebruiken. Steunen kan door een product te kopen via deze link of één van de links hierboven.

Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties (3)


 • Jade De Clercq

  DiëtistLees meer

  Calorieën alleen zeggen niets. Het is ook belangrijk om te kijken naar de voedingswaarden die bij deze calorieën behoren. Daarnaast is de energiebehoefte van iedereen anders en kan 1200 kcal niet als maatstaf worden genomen.

 • Jolien Herthogs - Multidisciplinair Centrum Cura

  DiëtistLees meer

  Ik ben geen voorstander van crash diëten. Het resultaat is vaak dat je in korte tijd wel wat gewicht verliest, maar dat je daarna hervalt. Zo creëer je een jojo-effect. Bovendien heeft iedereen een andere energiebehoefte, 1200 kcal kan dus zeker niet als standaard genomen worden. Naast de kwantiteit (hoeveelheid) is ook de kwaliteit enorm belangrijk. Als je een gezonde levensstijl wil aangaan of enkele kilo's wil verliezen, is het aangeraden om dit stap voor stap te doen. Werk aan kleine verbeteringen in je eetpatroon en gooi niet meteen alles om. Leer wat gezonde voeding is en geniet ook af en toe.

 • Eline

  DiëtistLees meer

  1200 kcal zegt niets over wat je eet. 1200 kcal kan heel goed werken als je gezonde keuzes maakt maar 1200 kcal is bijv ook 1,5 zak chips.

Reactie plaatsen


Dit mag je wél

 • Volkoren brood
 • Water
 • Thee
 • Koffie
 • Soep
 • Fruit
 • Groente
 • Aardappelen
 • Yoghurt
 • Magere kaas
 • Eiwitrijk beleg
 • Olijfolie

Dit mag je niet

Niet van toepassing

Filters

 • Afvallen
 • Crash dieet

Bewegen

Bewegen naar eigen inzicht

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Je komt makkelijk in contact met een van de diëtisten uit Bornem, Den Haag, Rotterdam, Schiedam of Zoersel die beoordelen op de website!


Lees meer

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top