1200 calorieën dieet

o.b.v. 3 reacties

Doel: Afvallen in een korte periode

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

1200 calorieën

Het 1200 calorieën dieet is een crashdieet. Je eet met 1200 calorieën per dag veel minder dan normaal (lees hier hoeveel je normaal eet). Het wordt dan ook aangeraden om dit dieet, als je het gaat volgen, niet te lang te volgen (bijvoorbeeld maximaal een week).

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-3-

Vijf of zes vaste eetmomenten

Naast het maximum van 1200 calorieën per dag, is het idee dat je 5 á 6 vaste eetmomenten per dag hebt. Dus naast het ontbijt, lunch en diner heb je 2 of 3 tussendoortjes. Je mag in principe alles eten wat je maar wilt, zolang je niet over de 1200 calorieën per dag gaat. De bedenkers adviseren wel om te kiezen voor gezonde opties.

Warme lunch

Een opvallend aspect van het 1200 calorieën dieet is dat je een warme lunch eet. Je eet bijvoorbeeld een bouillonsoepje met groente of aardappelen, groente en vlees.

Ontbijt

Als ontbijt wordt bijvoorbeeld gekozen voor volkorenbrood met eiwitrijk beleg (denk aan vleeswaren als rosbief, kipfilet of kalkoenfilet), een ei of magere kaas. Een ander optie is ontbijtgranen met melk en banaan. Als drankje wordt vaak koffie, thee of melk aangeraden. Het belangrijkste aspect van het dieet is dat je niet over de 1200 calorieën heen gaat. Het is daarom dus belangrijk om goed te tellen hoeveel calorieën er in je ontbijt zitten. Als je calorieën wilt bijhouden is het handig om bijvoorbeeld dit boek te hebben. Er bestaat van het dieet ook een boekje om je calorieën in bij te houden.

Tussendoortjes

Afhankelijk van hoe je je calorieën verdeelt over de dag kies je voor 2 tot 3 tussendoortjes per dag. Je kunt bijvoorbeeld tussen ontbijt en lunch, tussen lunch en avondeten en tussen avondeten en bedtijd een tussendoortje nemen. Als voorbeeld wordt yoghurt met fruit of magere vanillepudding genoemd. Wat betreft drinken kun je bijvoorbeeld kiezen voor bronwater met citroensap of koffie/thee.

-3-

Avondeten

Zoals hierboven al besproken heeft dit dieet (meestal) een warme lunch. Je eet als avondeten dus bijvoorbeeld een volkoren boterham met eiwitrijk beleg (zoals bij het ontbijt) met wat fruit of groente.

Boeken

Van het 1200 calorieën dieet zijn verschillende boeken uitgegeven, waaronder:

Ook zijn er verschillende kookboeken uitgegeven. Voorbeelden hiervan zijn:

Podcasts over het dieet

Naast boeken zijn er ook podcasts over het 1200 calorieën dieet gemaakt, waaronder deze aflevering van Fact or Cap:

Vergelijkbare diëten

Andere diëten waarbij calorieën tellen belangrijk is, zijn bijvoorbeeld het Volumetrics dieet, het 17 dagen dieet en het 5:2 vasten dieet.

Een voorbeeld van een ander dieet dat ook beperkt is tot 1200 calorieën per dag is het Dr-Nowzaradan-dieet.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Wel

  • Volkoren brood
  • Eiwitrijk beleg
  • Magere kaas
  • Yoghurt
  • Aardappelen
  • Groente
  • Fruit
  • Soep
  • Koffie
  • Thee
  • Water
  • Olijfolie

Doelen

  • Afvallen
  • Crashdieet

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (3)
Jade De Clercq
Diëtist Lees meer

Calorieën alleen zeggen niets. Het is ook belangrijk om te kijken naar de voedingswaarden die bij deze calorieën behoren. Daarnaast is de energiebehoefte van iedereen anders en kan 1200 kcal niet als maatstaf worden genomen.

Jolien Herthogs - Multidisciplinair Centrum Cura
Diëtist Lees meer

Ik ben geen voorstander van crash diëten. Het resultaat is vaak dat je in korte tijd wel wat gewicht verliest, maar dat je daarna hervalt. Zo creëer je een jojo-effect. Bovendien heeft iedereen een andere energiebehoefte, 1200 kcal kan dus zeker niet als standaard genomen worden. Naast de kwantiteit (hoeveelheid) is ook de kwaliteit enorm belangrijk. Als je een gezonde levensstijl wil aangaan of enkele kilo's wil verliezen, is het aangeraden om dit stap voor stap te doen. Werk aan kleine verbeteringen in je eetpatroon en gooi niet meteen alles om. Leer wat gezonde voeding is en geniet ook af en toe.

Eline
Diëtist Lees meer

1200 kcal zegt niets over wat je eet. 1200 kcal kan heel goed werken als je gezonde keuzes maakt maar 1200 kcal is bijv ook 1,5 zak chips.

https://selectyourdiet.com/nl/dieet/1200-calorieen-dieet 1200 kcal zegt niets over wat je eet. 1200 kcal kan heel goed werken als je gezonde keuzes maakt maar 1200 kcal is bijv ook 1,5 zak chips. 4 out of 5
https://selectyourdiet.com/nl/dieet/1200-calorieen-dieet Ik ben geen voorstander van crash diëten. Het resultaat is vaak dat je in korte tijd wel wat gewicht verliest, maar dat je daarna hervalt. Zo creëer je een jojo-effect. Bovendien heeft iedereen een andere energiebehoefte, 1200 kcal kan dus zeker niet als standaard genomen worden. Naast de kwantiteit (hoeveelheid) is ook de kwaliteit enorm belangrijk. Als je een gezonde levensstijl wil aangaan of enkele kilo's wil verliezen, is het aangeraden om dit stap voor stap te doen. Werk aan kleine verbeteringen in je eetpatroon en gooi niet meteen alles om. Leer wat gezonde voeding is en geniet ook af en toe. 1 out of 5
https://selectyourdiet.com/nl/dieet/1200-calorieen-dieet Calorieën alleen zeggen niets. Het is ook belangrijk om te kijken naar de voedingswaarden die bij deze calorieën behoren. Daarnaast is de energiebehoefte van iedereen anders en kan 1200 kcal niet als maatstaf worden genomen. 2 out of 5
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.