Vegetarisch dieet

Doel: Diervriendelijker, duurzamer en/of gezonder eten

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Vegetarisch dieet

Bij het volgen van een vegetarisch dieet eet je geen vlees of vis. Producten die van dieren komen, zoals zuivelproducten en eieren, mogen wel.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

Vlees vervangen

Bij een vegetarisch dieet wordt vlees vervangen met andere producten om de voedingsstoffen die je via vlees verkrijgt alsnog binnen te krijgen. Je moet hierbij denken aan ijzers, vitamine B1 en B12 en eiwitten.

Volgens het voedingscentrum is vlees erg goed te vervangen met andere producten. Eieren, peulvruchten, noten, pinda’s en pitten zijn voorbeelden van producten die je kunt gebruiken om vlees te vervangen.

-2-

Vis vervangen

Alternatieve producten voor vis vinden is, aldus het voedingscentrum, iets lastiger. Het is niet helemaal duidelijk welke stoffen uit (vette) vis verantwoordelijk zijn voor de gezonde aspecten van vis.

De EPA en DHA vetzuren die in vis zitten zijn waarschijnlijk belangrijk. Deze vetzuren zijn binnen te krijgen via visoliecapsules en producten waar deze vetzuren aan zijn toegevoegd. Je lichaam kan zelf ook de EPA en DHA vetzuren aanmaken vanuit het vetzuur ALA, wat terug te vinden is in plantaardige producten als lijnzaad en raapzaad.

Diervriendelijk

Een reden om een vegetarisch dieet te volgen is dat het diervriendelijker is. Veel vegetariërs hebben bezwaar tegen de manier waarop er met dieren om wordt gegaan in de bio-industrie en eten daarom geen vlees en vis meer.

Gezond

Naast het diervriendelijke aspect van een vegetarisch dieet wordt ook gesteld dat het een gezonder dieet is. Het eten van (veel) rood en/of bewerkt vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid, aldus het voedingscentrum. De stelling is daarom dat het volledig vervangen van vlees gezonder is.

Duurzaam

Door geen vlees of vis meer te eten wordt je impact op het milieu minder. De productie van vlees vereist uitstoot en waterverbruik. Het waterverbruik is bijvoorbeeld tussen de 180 – 1500 liter voor het maken van 100 gram vlees (afhankelijk van het soort vlees) volgens het voedingscentrum.

Geen vis eten helpt de overbevissing tegen te gaan. Deze en andere duurzame aspecten zijn redenen voor mensen om vegetarisch te gaan eten.

-1-

Let op

Overleg eerst met je huisarts of neem contact op met een diëtist voordat je aan een vegetarisch dieet begint.

Boeken over het vegetarisch dieet

Over het vegetarische dieet zijn veel verschillende boeken uitgegeven. We hebben hieronder een overzicht voor je gemaakt met links naar de boeken:

Van het laatste boek is hieronder ook een preview te beluisteren:

Vergelijkbare diëten

Het flexitarisch dieet is een vegetarisch dieet, waarbij je af en toe wel vlees en vis eet. Bij een pescotarisch dieet eet je alleen geen vlees, maar wel nog vis. Volg je een veganistisch dieet, dan eet je helemaal geen dierlijke producten (dus ook geen eieren, zuivelproducten et cetera).

Verschillende vegetarische diëten kun je vinden door op de homepage bij ‘kies dieetdoelen’ het filter vegetarisch op groen te zeggen. Voorbeelden van diëten die je dan vindt zijn het Alkaline dieet en het aardappeldieet.

-1-

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Wel

  • Alles behalve vlees en vis

Niet

  • Vlees
  • Vis

Doelen

  • Vegetarisch
  • Duurzaam dieet
  • Gezond(er) eten

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (0)
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.