Het chocoladedieet

Doel: Afvallen

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Het chocoladedieet

Van het chocoladedieet zijn verschillende varianten te vinden. De versie van Sally Ann Voak en de versie van Dr. Will Clower zijn het meest bekend.

Via de homepage kun je het chocoladedieet met andere diëten vergelijken.

Chocolade

Bij het chocoladedieet wordt doorgaans geadviseerd om te kiezen voor pure chocolade. Het beste is chocolade met 70% (of meer) cacao.

-1-

Het chocoladedieet van Sally Ann

Het chocoladedieet van Sally Ann richt zich op mensen met een chocoladeverslaving. Het is een dieet om (snel) af te vallen en tegelijkertijd je chocoladeverslaving onder controle te krijgen. De doelstelling is om 3 kilo in 2 weken af te vallen. Let op, dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst.

Chocolade niet verbieden

Sally Ann Voak stelt dat chocolade niet uit je dieet te verbannen is, aangezien een verbod chocolade alleen maar aantrekkelijk maakt.

Weinig calorieën

Deze variant van het chocoladedieet bevat weinig calorieën: tussen de 1100 en 1800 calorieën per dag. Delen van het dieet kunnen dus als crashdieet worden gezien. Het idee is dat je afvalt doordat je minder calorieën inneemt dan je nodig hebt.

Het aantal calorieën dat wordt benoemd in de dieetplannen van Sally Ann Vaok zijn overigens gericht op vrouwen. Mannen zouden 300 calorieën per dag meer moeten innemen dan in de plannen staan.

-2-

Zes categorieën van chocoladeverslaafden

Sally Ann Voak beschrijft 6 verschillende categorieën van mensen die verslaafd zijn aan chocolade. Voor elke categorie is een dieetplan geschreven.

Onbeperkt groente

Bij het dieet wordt een lijst gegeven met caloriearme groente die onbeperkt mogen worden gegeten in alle 6 de dieetplannen. Hierbij kan gedacht worden aan asperges, broccoli en tomaten.

De eerste en tweede week van het dieet

Bij alle categorieën mag in de eerste week van het dieet geen chocolade worden gegeten om het verlangen naar chocolade onder controle te krijgen. Vanaf week 2 mag je wel weer chocolade eten. Hoeveel is afhankelijk van de categorie.

Het dieet duurt in totaal een maand tot maximaal twee maanden.

Categorie 1: De ‘Secret binger’

Deze categorie bestaat uit mensen die hun chocolade verstoppen, omdat ze niet willen dat andere mensen weten dat ze het eten.

Voor de mensen uit deze categorie bestaat het dieetplan in de eerste week uit een ontbijt van 250 calorieën, twee lichte maaltijden van 350 calorieën en een diner van 400 calorieën. Daarnaast mag je één snack van 100 calorieën.

Vanaf de tweede week mag je ook weer chocolade: 150 calorieën per dag. Daarnaast mag je 200 calorieën aan toetjes of (fris)drank (van de selectie aan producten uit het boek).

In de eerste week mag je dus in totaal 1450 calorieën per dag. Vanaf de tweede week 350 calorieën meer, dus 1800 in totaal.

-1-

Categorie 2: De romanticus

De categorie romanticus is voor mensen die liefde vervangen met chocolade.

Het plan voor deze categorie heeft een ontbijt van 250 calorieën, een lichte maaltijden van 350 calorieën en een diner van 400 calorieën. Daarnaast mag je een snack van 100 calorieën.

Vanaf de tweede week mag je 300 calorieën aan chocolade op 3 van de 7 weekdagen.

In de eerste week neem je dus 1450 calorieën per dag. Vanaf de tweede week verschilt het per dag: de ene dag 1450 calorieën, de andere dag 1750.

Categorie 3: De comfort-eter

De comfort-eter eet chocolade als hij of zij moe is of een probleem heeft.

Het bijbehorende plan bevat een ontbijt van 250 calorieën, een lichte maaltijd van 350 calorieën en een diner van 400 calorieën. Daarnaast mogen 2 snacks per dag van ieder 50 calorieën gegeten worden.

In de tweede week mag je 200 calorieën aan chocolade per dag. Na deze week wordt dat 50 calorieën aan chocolade per dag.

Het totale aantal calorieën in de eerste week is dus 1100, in de tweede week 1300 en daarna 1150 per dag.

Categorie 4: De weekendgenieter

Mensen die vooral chocolade eten bij het vieren van momenten (bijvoorbeeld het weekend) zitten in de vierde categorie. Het plan voor deze mensen bevat een ontbijt van 250 calorieën, een lichte maaltijd van 350 calorieën en een diner van 400 calorieën. Daarnaast mogen er twee snacks van ieder 100 calorieën worden gegeten.

Na de tweede week mag er elke weekenddag 300 calorieën aan chocolade gegeten worden.

In totaal bevat het plan voor categorie 4 dus 1200 calorieën per dag en 1500 per weekenddag (na de tweede week).

-2-

Categorie 5: Suikerverslaafden

De suikerverslaafden eten vooral chocolade om wakker te worden als ze moe zijn. Ook hier bevat het plan een ontbijt van 250 calorieën. Daarnaast mogen er twee lichte maaltijden van ieder 250 calorieën, een diner van 400 calorieën en een snack van 100 calorieën gegeten worden.

Vanaf de tweede week mag je 200 calorieën aan chocolade per dag.

In de eerste week bevat dit plan dus 1250 calorieën per dag. Vanaf de tweede week zijn dat er 1450.

Categorie 6: De premenstruele 'craver'

De laatste categorie is een categorie voor vrouwen die een aantal dagen per maand veel chocolade eten. Dit dieetplan wordt dan ook maar 1-2 weken voor of gedurende een menstruale periode gevolgd en bestaat uit 5 maaltijden van 250 calorieën per stuk en 1 snack van 100 calorieën.

Vanaf de tweede week mag je 100 calorieën aan chocolade per dag.

Dit plan bevat dus 1350 calorieën per dag in de eerste week en vanaf de tweede week 1450 calorieën per dag.

Bewegen bij het chocoladedieet van Sally Ann Voak

Bij deze variant van het dieet worden geadviseerd om zeker drie kwartier per dag te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen.

-1-

Het chocoladedieet van Dr. Will Clower

In het boek Eat chocolate, lose weight beschrijft Dr. Will Clower zijn versie van het chocoladedieet. De stelling bij dit dieet is dat pure chocolade (70% cacao of meer) gezond is, maar dat je niet te veel moet eten.

Het mediterrane dieet

Dit chocoladedieet is gebaseerd op het mediterrane dieet. Naast chocolade eet je dus voornamelijk mediterrane producten.

Zes stappen

Deze variant bestaat uit 6 stappen die je moeten helpen chocolade op een correcte manier te eten. Hieronder de stappen in het kort.

1. Kiezen van de juiste chocolade
2. Bepalen hoeveel je kunt eten
3. Gebruiken van chocolade om je snackbehoefte te voorzien
4. Ontdekken hoe je chocolade moet eten
5. Voorkomen dat je door stress chocolade gaat overeten
6. Gebruiken van chocolade om een boost te geven bij het sporten

Andere varianten van het chocoladedieet

Naast het chocoladedieet van Sally Ann Voak en Dr. Will Clower zijn er online meer varianten van het dieet te vinden. Een voorbeeld van zo’n variant is een chocoladedieet waarbij je elke dag zes kleine stukjes pure chocolade mag: één stukje voor elke maaltijd en één stukje na elke maaltijd. De stukjes mogen ongeveer 2,5 gram zijn. De maaltijden zijn ‘gewone’ gezonde maaltijden.

Het idee van dit dieet is dat je een vol gevoel krijgt van de chocolade die je eet, waardoor je minder gaat eten.

Let op

Begin niet zomaar aan het chocoladedieet. Overleg eerst met een (huis)arts of zoek contact met een diëtist voordat je aan dit dieet begint.

-1-

Boeken

Van het chocoladedieet zijn meerdere boeken te koop. We hebben hieronder een overzicht voor je gemaakt met links naar de boeken.

Podcasts over chocolade

Naast de vele boeken over chocolade en het chocolade dieet zijn er ook podcasts over gemaakt. Bijvoorbeeld onderstaande aflevering van Julius' voorraadkast:

Vergelijkbare diëten

Het chocoladedieet valt onder de monodiëten. Voorbeelden van andere diëten waarbij je pure chocolade mag eten zijn het Sirtfood dieet en het Montignacdieet.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Wel

  • Pure chocolade

Doelen

  • Afvallen

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (0)
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.