Eet-als-een-beer dieet

Doel: Afvallen

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Eet-als-een-beer dieet

Dit is een ketogeen dieet waarbij je één grote maaltijd op een dag eet. Het dieet is daarom ook een variant van periodiek vasten.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-3-

De ‘Eet als een beer’ gemeenschap 

De ‘Eet-als-een-beer’ gemeenschap (of ‘community’) is begonnen als een facebookgroep van Amanda Rose. De groep wordt beschreven als een gemeenschap voor afvallen (weight loss community).

Periodiek vasten, ketogeen eten en een gigantische salade

Het dieet is een combinatie van periodiek vasten (intermittent fasting) en ketogeen eten (weinig koolhydraten). Je combineert alle voeding voor een dag in één grote maaltijd, bijvoorbeeld in een gigantische salade.

Periodiek vasten

Omdat je slechts één maaltijd op een dag eet, en de rest van de dag niets, is het dieet een vorm van periodiek vasten. Amanda geeft aan dat zij ongeveer een uur per dag eet (en dan dus kiest voor een hele grote salade), maar je kunt er ook voor kiezen om binnen een periode van 5 uur te eten.

Ketogeen dieet

Het doel van een ketogeen dieet is om je lichaam vetten te laten gebruiken als brandstof in plaats van koolhydraten. Pas als er een tekort is aan koolhydraten stapt je lichaam over naar vet als brandstof. Met een ketogeen dieet kies je er daarom voor om weinig koolhydraten te eten.

Het eet-als-een-beer dieet is, aldus de bedenker, een eigen variant van het ketogene dieet, doordat er gekozen wordt voor één grote maaltijd per dag. Dit kan bijvoorbeeld de ‘gigantische salade’ zijn.

De gigantische salade (The ridiculously big salad)

Een deel van de gemeenschap kiest voor een gigantische salade als maaltijd van de dag. Het idee is dat je een gigantische salade maakt, waarin alle benodigde voedingsstoffen en calorieën voor een dag zitten en dat dat de enige maaltijd is van je dag.

Omdat het een ketogeen dieet is dient de salade weinig koolhydraten te bevatten. In plaats daarvan wordt er gekozen voor veel eiwitten (bijvoorbeeld kip). Het idee is dat je zo’n 170 - 225 gram aan eiwitproducten gebruikt. Ook is het belangrijk dat je let op hoeveel calorieën er in de salade zitten.

De 3-daagse uitdaging (3-day challenge)

Je kunt je gratis opgeven voor de 3-daagse uitdaging. Dit is een serie aan e-mails die je ontvangt over de periode van 3 dagen waarin wordt uitgelegd wat de gemeenschap eet op een dag en hoe ze hun maaltijden klaarmaken. Je krijgt een boodschappenlijst met producten die je nodig hebt om de recepten zelf ook te kunnen maken.

-3-

Gratis en betaalde content

De informatie over het dieet in de groep was gratis, maar nu dat de groep is gaan groeien is er ook een deel ‘premium content,’ waarvoor moet worden betaald. Het is echter niet verplicht om hiervoor te kiezen als je het dieet volgt.

Waarom eten als een beer?

Amanda kwam op de naam ‘Eet-als-een-beer dieet,’ omdat ze geïnspireerd raakte door de manier waarop beren eten: alleen als ze eten nodig hebben en genoeg om een lange tijd mee te kunnen overleven, bijvoorbeeld als ze in winterslaap gaan.

Het boek van Amanda

Amanda heeft bij het dieet ook een e-book geschreven. Deze is hier te verkrijgen.

Podcast over het dieet

Het Eet-als-een-beer dieet is besproken in de podcast No BS nutrition van Hannah Magee en Tareq Yousef. Je kan deze hieronder beluisteren:

Let op

Dit dieet kan voor jou gevaarlijk zijn. Overleg eerst met je huisarts of neem contact op met een diëtist voordat je aan dit dieet begint.

Vergelijkbare diëten

Naast dat het dieet aspecten bevat van het Keto dieet en periodiek vasten is het dieet vergelijkbaar met het OMAD dieet, waarbij je ook maar één keer per dag eet.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Doelen

  • Afvallen
  • Minder suiker
  • Minder koolhydraten

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (0)
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.