Het slimmedarmendieet

Doel: Darmproblemen verminderen en/of je maagdarmstelsel gezond houden

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Het slimmedarmendieet

Het slimmedarmendieet is bedacht door Dr. Michael Mosley en richt zich op mensen met darmproblemen.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-1-

Het microbioom herstellen

De doelstelling van het dieet is om je microbioom te herstellen. Het microbioom is een verzamelnaam voor alle micro-organismen die in ons lichaam zitten.

De rol van het microbioom

Het microbioom is, aldus Mosley, betrokken bij regulatie van het lichaamsgewicht. Het bepaalt mede hoeveel energie uit het voedsel wordt opgenomen, hoeveel honger je hebt en of je verlangt naar bepaald voedsel. Ook speelt het een rol in de regulatie van je bloedsuikerspiegel.

Symptomen van de darmproblemen

In het dieet wordt gekeken of symptomen van darmproblemen kunnen worden verminderd of weggenomen door bepaalde producten niet meer te eten.

Ook bespreekt Mosley in het boek hoe het dieet zou kunnen werken bij symptomen van auto-immuunziektes, darmziektes, diabetes type 1, angst en depressie.

-1-

De twee fases van het dieet

In twee verschillende fases worden producten weggenomen en geherintroduceerd in het dieet. Als de symptomen verdwijnen en weer terugkomen na herintroductie is het mogelijk dat de symptomen veroorzaakt worden door het product.

Fase 1: De verwijder- en herstelfase

In de eerste fase verwijder je producten uit je dieet en hou je je symptomen in de gaten. De fase duurt zo’n 2-4 weken.

Het advies is om rustig de tijd te nemen, zodat je goed kunt testen of de symptomen afnemen. Ook is het advies om niet te veel producten tegelijkertijd uit je dieet te verwijderen. In verschillende stadia kun je producten als zuivelproducten, peulvruchten, groente met veel vezels en producten met gluten of verfijnde granen om de beurt verwijderen.

Bij deze fase raadt Mosley ook aan meer plantaardige producten (met weinig vezels), genoeg eiwitten en gezonde vetten te eten. Het liefst is de helft van je bord gevuld met groente en fruit en varieer je vaak.

Fase 2: De herintroductiefase

In de tweede fase ga je verwijderde producten herintroduceren in je dieet. Het idee is dat je dit langzaam doet: je wacht steeds 3 dagen totdat je een product herintroduceert. Als je na herintroductie weer symptomen (van darmklachten) krijgt verwijder je het product weer uit je dieet.

Daarnaast richt deze fase zich op het bevorderen van diversiteit in je microbioom door prebiotica en probiotica te gaan eten.

-2-

Probiotica en prebiotica

Probiotica zijn bacteriën en gisten die positief kunnen bijdragen het verminderen van darmklachten. Deze organismen zijn terug te vinden in, onder andere, yoghurt, kefir, zuurkool, miso-soep, kombucha en gefermenteerde kazen.

Prebiotica is een term gebruikt voor stoffen die de groei van bepaalde bacteriën bevorderen doordat ze door deze bacteriën worden 'gegeten'. Voorbeelden van prebiotica zijn insuline, fructo-oligosachariden, pectines (uit groente/fruit) en glucanen (uit graanproducten).

In het boek van Mosley wordt beschreven welke pro- en prebiotica moeten worden gegeten of gedronken.

Let op

Overleg eerst met je huisarts of diëtist voordat je aan dit dieet begint.

-1-

Boeken

Naast het boek ‘Het slimmedarmendieet’ is er ook een kookboek beschikbaar. Andere boeken van Mosley zijn hier te vinden.

Vergelijkbare diëten

Michael Mosley is ook de schrijver van het (5:2) vastendieet, de snelle 800 en het 8-weekse bloedsuikerdieet.

Andere diëten die zich richten op darmproblemen zijn bijvoorbeeld het FODMAP dieet en het GAPS dieet.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

 • Probiotica (sommige)
 • Aardpeer
 • Asperges
 • Zeewier
 • Fruit
 • Groente
 • Cacao
 • Avocado
 • Vette vis
 • Gefermenteerde producten
 • Prebiotica (sommige)
 • Witlof

Dit mag je niet

 • Bewerkte producten
 • Zuivelproducten (tijdelijk)
 • Peulvruchten (tijdelijk)
 • Groente met veel vezels (tijdelijk)
 • Gluten (tijdelijk)
 • Verfijnde granen (tijdelijk)

Filters

 • Met supplementen
 • Gezond(er) eten

Bewegen

Bewegen naar eigen inzicht

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top