Het Medieet programma

Doel: Afvallen en het eet- en leefpatroon veranderen

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Het Medieet programma

Medieet is een dieetprogramma van Medical Health Concepts. Het programma werkt met maaltijdvervangers en bestaat uit vier verschillende fases, waarbij het doel is om af te vallen en om je eet- en leefpatroon te veranderen.

In de eerste fase wordt begonnen met 5 maaltijdvervangers per dag. Dit wordt stapsgewijs afgebouwd tot de vierde fase waarbij geen maaltijdvervangers meer hoeven te worden genomen.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-1-

Maaltijdvervangers

In het programma wordt gebruik gemaakt van twee type maaltijdvervangers: Medieet start en Medieet basis. De maaltijdvervangers zijn eiwitrijk, koolhydraatbeperkt en bevatten zo’n 200 calorieën per keer.

Medieet start wordt alleen gebruikt tijdens de eerste fase (de eerste 2 dagen van het dieet), de rest van het programma wordt er gebruik gemaakt van Medieet basis.

De vier fases van het Medieet programma

Het Medieet programma bestaat uit de startfase, de basisfase, de afbouwfase en de behoudfase. De eerste twee fases duren samen 3 maanden. De derde fase duurt 6-8 weken. Voor de laatste fase is geen periode aangegeven.

Fase 1: De startfase

De startfase betreft de eerste 2 dagen van het programma. Tijdens deze 2 dagen neem je 5 maaltijdvervangers (40 gram Medieet start gemengd met 200 ml water) per dag. Naast de maaltijdvervangers dien je voldoende water te drinken. Ook thee en koffie (zonder suiker) of heldere bouillon zijn toegestaan.

Fase 2: De basisfase

De tweede fase duurt 3 maanden (minus de eerste 2 dagen van de startfase). Tijdens deze fase eet je om de 4-6 uur. Je neemt 2 maaltijdvervangers en een normale maaltijd per dag. De maaltijdvervangers bestaan hier uit 25 gram van Medieet basis en 250 ml magere of halfvolle zuivel.

Voor de normale maaltijd mag je kiezen uit een warme maaltijd of een broodmaaltijd. Daarnaast wordt geadviseerd om genoeg water (1,5 tot 2 liter) te drinken. Ook thee, koffie (zonder suiker) en andere caloriearme dranken behoren tot de opties.

Tussendoortjes mogen in deze en de volgende fase (fase 3) niet.

-2-

Fase 3: De afbouwfase

De afbouwfase duurt 6 tot 8 weken en begint als je tevreden bent met je gewichtsafname. Tijdens deze fase neem je 1 maaltijdvervanger en 2 normale maaltijden per dag. Deze maaltijdvervanger wordt op dezelfde manier gemaakt als in fase 2. 

Ook in deze fase geadviseerd om genoeg water of caloriearme drankjes te drinken en behoren tussendoortjes niet tot de opties.

Fase 4: De behoudfase

In de laatste fase wordt afgebouwd naar 3 normale maaltijden per dag. Het idee is dat je nu een gezond eetpatroon aanleert.

Het advies om genoeg water of caloriearme drankjes te drinken en om tussendoortjes te laten liggen blijft staan. Als je na het doorlopen van de fases toch weer aan bent gekomen is het mogelijk om weer te starten bij fase 1.

Let op

Begin niet zomaar aan het Medieet programma. Bespreek dit eerst met een (huis)arts of diëtist. Het Medieet programma is niet geschikt bij zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding en is ongeschikt bij nierproblemen.

-1-

Begeleiding

Het advies van Medieet is om het programma te volgen onder begeleiding van een van de diëtisten, artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten of andere paramedici die zijn aangesloten bij het Medieet programma. Het is echter ook mogelijk om het programma zelfstandig te volgen met de richtlijnen en digitale ondersteuning van Medieet.

Vergelijkbare diëten

Voorbeelden van andere diëten die werken met maaltijdvervangers zijn het FormaFast dieet, het Optavia dieet en het Cambridge dieet.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Wel

  • Medieet maaltijdvervangers
  • Water
  • Koffie (zonder suiker)
  • Thee (zonder suiker)
  • Caloriearme drankjes
  • Reguliere maaltijden

Niet

  • Calorierijke drankjes
  • Tussendoortjes (zo min mogelijk)

Doelen

  • Afvallen
  • Minder suiker

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (0)
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.