Het dieet van de Maker

Doel: Afvallen en eten volgens de bijbel

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Het dieet van de Maker (The Maker’s diet)

Het dieet van de Maker is een christelijk dieet. Het dieet is gebaseerd op de bijbel, met name op de boeken Leviticus en Deuteronomium. Of eten onrein of rein is speelt een belangrijke rol. Ook bidden is een belangrijk onderdeel van het dieet.

Via de homepage kun je het dieet van de Maker vergelijken met andere diëten.

-2-

Rein en onrein eten

In het dieet van de Maker wordt onderscheid gemaakt tussen rein en onrein eten. Alleen rein eten mag geconsumeerd worden.

(On)reine vis

Vissen met schubben en vinnen zoals zalm en forel mogen gegeten worden. Gladde vissen zoals meerval en paling, en schaaldieren zoals garnalen en kreeft niet. Deze dieren worden onrein geacht.

(On)rein vlees

Eenzelfde onderscheid wordt gemaakt voor vlees: alleen dieren met hoeven met twee delen die in het midden zijn gespleten en die herkauwen mogen worden gegeten. Dit zijn bijvoorbeeld koeien, geiten en schapen. Ook is het van belang dat de dieren gras hebben gegeten in plaats van (wild) graan.

-1-

Onbewerkte producten

Naast onrein(e) vlees en vis mogen bewerkte producten niet. Ook producten waarbij hormonen, pesticiden of kunstmest zijn gebruikt mogen niet worden geconsumeerd. Organische/natuurlijke producten mogen wel. Bruine rijst, bijvoorbeeld, is (doorgaans) onbewerkt, terwijl witte rijst onder bewerkte voeding valt.

Dranken bij het dieet

Puur water, groentesappen, kokosnootwater en sommige soorten melk mogen worden gedronken. Alcohol, fruitsappen en frisdrank, maar ook kraanwater met chloor mogen niet.

Drie fases van twee weken

Het dieet van de Maker bestaat uit drie verschillende fases. Deze fases duren ieder 2 weken, met uitzondering van de laatste fase die soms tot dag 40 of (veel) langer duurt.

Fase 1:

De eerste twee weken van het dieet (dag 1-14) zijn het zwaarst. In deze eerste fase is het doel om af te vallen en balans in hormonen (waaronder insuline) en bloedsuikerwaarden te krijgen. Daarnaast moeten infecties en ontstekingen worden verminderd, de spijsvertering worden versneld en het lichaam worden gedetoxt. De eerste fase valt daarmee onder de detoxdiëten.

Je eet minder producten die rijk zijn aan disachariden (een type koolhydraat). Je kunt hierbij denken aan granen, brood, pasta, aardappelen en maïs. Ook fruit en vis moeten tijdelijk worden gestaakt. Vlees dient minder te worden gegeten.

Eiwitrijke producten, groente en gezonde oliën mogen in deze fase wel. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg water drinkt. Vetten en oliën zoals varkensvet, bakvet, margarine, katoenzaad-, soja- en maïsolie en gedeeltelijk gehydrogeneerde olie mogen niet.

-2-

Fase 2:

De tweede fase duurt van dag 15 tot dag 28. In deze fase moet je spijsvertering al wat versneld zijn en je energieniveau verbeterd. Je mag weer wat soorten fruit, noten en zuivelproducten consumeren. 

Het idee is dat je in deze fase wat langzamer afvalt dan in de eerste fase.

Fase 3:

Fase 3, ook wel de onderhoudsfase genoemd, start in week 5 en duurt tot dag 40 of zolang als dat je het dieet wilt volgen. Gezonde granen en voeding met veel suikers en vezels mogen weer (aardappelen bijvoorbeeld).

Mocht je weer een beetje ongezonder gaan eten of aankomen, dan kun je tijdelijk weer terug naar fase 1 of 2.

Vasten tijdens het dieet

Bij het dieet wordt aangeraden eens per week vasten. Vasten houdt in dat je een dag(deel) niets eet. Je mag wel water, koffie, thee of andere calorievrije drankjes drinken tijdens het vasten. Lees hier meer over vasten.

De bedenkers raden aan om tijdens je vastendag het ontbijt en de lunch over te slaan. Daarnaast wordt geadviseerd op puur water en groentesappen te drinken. Ook kun je bidden om het hongergevoel tegen te gaan.

Supplementen tijdens het dieet

Onder de namen ‘Garden of life’ en ‘Beyond Organic’ worden verschillende supplementen verkocht bij het dieet.

Aanpassingen naast het dieet

Naast bidden wordt aangeraden hygiënisch te zijn, elke ochtend en avond te bewegen, minimaal blootstelling aan elektronische velden te hebben en elke dag voor 22:30 naar bed te gaan.

Let op

Begin niet zomaar aan dit dieet. Overleg eerst met je huisarts of zoek contact met een diëtist.

-1-

Boeken

Er zijn verschillende (kook)boeken uitgegeven van het dieet van de Maker. Hieronder een overzicht.

Vergelijkbare diëten

Voorbeelden van andere christelijke diëten zijn het Shepherd’s dieet en het Genesis dieet.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

 • Granen
 • Vogels
 • Vis met schubben en vinnen
 • Vee
 • Kruiden
 • Noten
 • Organisch fruit
 • Peulvruchten
 • Zaden
 • Groente(sap)
 • Insecten

Dit mag je niet

 • Onrein vlees
 • Onreine vis
 • Bewerkte producten
 • Alcohol
 • Fruitsappen
 • Frisdrank
 • Kraanwater met chloor

Filters

 • Afvallen
 • Minder suiker
 • Minder koolhydraten
 • Detox
 • Met supplementen

Bewegen

Elke ochtend en avond bewegen

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top