De Fuego Methode

Doel: Gezonder, fitter en slanker worden

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

De Fuego Methode

De Fuego Methode is bedacht door Marloes Mulder en is een eetpatroon volgens orthomoleculaire principes. De methode richt zich voornamelijk op het eten van pure en onbewerkte voeding. 

Via de homepage kun je de Fuego methode met andere diëten vergelijken.

Pure voeding

Marloes beschrijft pure voeding als onbewerkte voeding. Pure voeding bestaat bij voorkeur uit één ingrediënt of een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst. Producten met E-nummers, toegevoegde suikers of andere onnodige ingrediënten vallen dus niet onder de categorie pure voeding.

-2-

Afvallen

Met de Fuego Methode kan je gemiddeld een halve kilo per week afvallen. Dit verschilt uiteraard per persoon. In het boek staan, naast een uitleg van de theorie, 14 compleet uitgewerkte dagmenu’s als voorbeeld van hoe je volgens de methode kunt koken en op een gezonde manier kunt afvallen.

Eiwitten

Bij een gemiddeld persoon met een gezond gewicht wordt aangeraden 1 gram eiwitten per kilogram gewicht te eten per dag. Weeg je bijvoorbeeld 75 kilo, dan is het advies dus om 75 gram eiwitten per dag te eten. Dit is in het geval 75 kilo voor jou een gezond gewicht is, anders wordt uitgegaan van een gewicht dat past bij je lengte.

Voor sporters ligt de hoeveelheid iets hoger: 1,2 gram aan eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Ook voor zwangere vrouwen, veganisten en vegetariërs ligt de hoeveelheid iets hoger. Fanatieke krachtsporters mogen tot maximaal 1,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Eiwitten kun je halen uit dierlijke bronnen (denk aan kipfilet, vis, ei en kaas) en plantaardige producten (peulvruchten, noten zaden et cetera). Hierbij is belangrijk dat je niet alle eiwitten in één keer eet. Dit kun je het beste verspreid over de dag doen.

-1-

Koolhydraten

Hoeveel koolhydraten je per dag eet bij de Fuego Methode is afhankelijk van je doelstelling. Als je je gewicht stabiel wilt houden neem je 120-150 gram koolhydraten per dag. Als je wilt afvallen is dit 50-120 gram per dag. In het geval je wilt afvallen, maar forse insulineresistentie hebt, eet je minder dan 50 gram. Hierbij moet gezegd worden dat deze hoeveelheden voornamelijk dienen als richtlijn.

Let op: indien je insulineresistentie hebt, overleg dan eerst met een arts of diëtist voordat je aan dit/een dieet begint.

Snelle en langzame koolhydraten

Van de koolhydraten die je eet moeten er zo min mogelijk snelle koolhydraten, en zo veel mogelijk langzame koolhydraten, zijn. Bij snelle koolhydraten moet je denken aan suikers. Producten met toegevoegde (geraffineerde) suikers moeten zoveel mogelijk ontweken worden (denk aan frisdrank en snoep). Bij producten met langzame koolhydraten kun je denken aan volkoren producten zoals zilvervliesrijst.

Vetten

Je lichaam heeft vetten nodig en ze zijn ook nog eens goed voor een verzadigd gevoel, aldus Marloes. Wel moet je kiezen voor de juiste vetten. Dit zijn voornamelijk onverzadigde vetten die je terug kunt vinden in noten, pitten, zaden, olijfolie of bijvoorbeeld vette vis.

Halvarine, margarine en vloeibare bak- en braadproducten kan je beter vervangen met roomboter, kokosolie of ghee. Olijfolie kan je gebruiken op een laag vuurtje.

-2-

Drie eetmomenten

De methode gaat uit van 3 eetmomenten per dag. De stelling is dat je hierdoor beter in de vetverbranding komt, wat afvallen makkelijker moet maken. Daarnaast geef je je systeem rust tussen de maaltijden door. Na elk eetmoment zou je zo’n 3-4 uur verzadigd moeten zijn. Is dit niet het geval, dan heb je waarschijnlijk te weinig gegeten.

Bij de 3 eetmomenten is het advies om zoveel mogelijk te variëren. Eet dus vooral niet elke dag (uit gemak) hetzelfde ontbijt of dezelfde lunch.

Groente en fruit

Het wordt aangeraden om bij elk eetmoment wat groente of fruit te eten. Het advies is om in totaal 500 gram groente en 2 stuks fruit per dag eten. Omdat 500 gram groente veel is voor in één maaltijd is het advies om in meerdere maaltijden per dag groente te verwerken.

Minder brood

Bij het volgen van de methode eet je minder brood. Dit is best lastig, aangezien veel mensen gewend zijn veel brood te eten. In het boek worden daarom alternatieven gegeven voor de traditionele belegde boterham: bijvoorbeeld een groenteomelet, een soep, een salade of enkele volkoren crackers met royaal beleg.

-1-

Tussendoortjes

Tussendoortjes mogen, maar liever niet. Mocht je toch voor een tussendoortje willen gaan kan dat het beste tussen 15:00 en 16:00. In het boek worden verschillende ideetjes gegeven voor gezonde tussendoortjes.

Drinken bij de Fuego Methode

Het advies is om zeker 2 liter water of thee (bij voorkeur kruidenthee) per dag te drinken. Koffie kan het beste worden beperkt tot 2 kopjes per dag en bij voorkeur in de ochtend. Frisdrank moet vooral vermeden worden en alcohol zo veel mogelijk beperkt.

Bewegen

Het advies is om regelmatig te bewegen. Marloes adviseert vooral iets te doen wat je leuk vindt en dat je voor haalbare stappen moet kiezen. Krachttraining is super effectief, maar ook wandelen, rustig joggen of fietsen zijn prima. Bij voorkeur in de ochtend voordat je wat gegeten hebt om je vetverbranding een boost te geven. Nuchter bewegen in combinatie met intermittent fasting en deze manier van eten is een echte boost voor je vetverbranding, aldus Marloes. In geval van diabetes type 2 wordt geadviseerd altijd te overleggen met je arts of praktijkondersteuner. Soms moet medicatie worden aangepast.

Intermittent fasting (Periodiek vasten)

In het boek raadt Marloes ook aan aan intermittent fasting te doen, bijvoorbeeld door niets meer te eten na het diner en je ontbijt wat te verlaten.

-2-

Supplementen

Multivitaminen slikken is niet per se nodig als je de Fuego Methode volgt, aldus Marloes. In sommige gevallen, afhankelijk van het individu en de omstandigheden, kan het echter van meerwaarde zijn. Bijvoorbeeld bij een chronische ziekte of tijdens een zwangerschap. Haar visie is om eerst de voeding op orde te krijgen. Bij een slecht eetpatroon met bijvoorbeeld veel suikerrijke producten zijn de darmen een puinhoop. Het is dan maar de vraag wat je opneemt van de suppletie. Dus eerst de voeding op orde en daarna eventueel kijken naar een goede aanvulling. Het zou volgens Marloes voor niemand slecht zijn een goede multivitamine te gebruiken.

Orthomoleculaire merken

Als je supplementen koopt, raadt Marloes aan om supplementen van orthomoleculaire merken te kopen. Deze zijn, aldus Marloes, beter opneembaar door het lichaam doordat deze meer organische verbindingen bevatten.

Voedingsstoffen waar veel mensen een tekort aan (kunnen) hebben en die dus aandacht nodig hebben zijn vitamine D, jodium, vitamine B12, ijzer en magnesium. Ook visolie i.v.m. de stoffen EPA en DHA is een aandachtspunt.  Visolie supplementen of algenolie kun je slikken ter vervanging van vette vis bij de Fuego methode.

Algemene waarschuwing

We raden iedereen aan eerst met een huisarts of diëtist te overleggen voordat ze aan een dieet beginnen. Als je diabetes type 2 hebt en medicatie gebruikt die behoort tot de SU-derivaten en/of insuline spuit is het bij dit dieet verstandig om met je huisarts of POH (praktijkondersteuner huisarts) te overleggen. Deze manier van eten kan je bloedsuikerspiegel verlagen waardoor medicatie potentieel moet worden aangepast. 

-1-

Vergelijkbare diëten

Omdat de Fuego Methode uitgaat van onbewerkte pure voeding (of ‘oervoeding’) komt deze manier van eten in de buurt van het Paleo dieet. Een ander dieet dat zicht richt op pure voeding is PuurGezond.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.


Terug naar de homepage

Wel

  • Groente (500 gram p.d.)
  • Schaal- en schelpdieren
  • Roomboter
  • Granen (bij voorkeur weinig tarwe)
  • Magere of volle kwark
  • Havermout
  • Quinoa
  • (Zoete) aardappel
  • Zilvervliesrijst
  • Peulvruchten
  • Ei
  • Fruit (2 stuks p.d.)
  • (Mager) vlees
  • Kip
  • (Vette) vis
  • Zaden
  • Pitten
  • Noten
  • Olijfolie
  • Avocado’s
  • Ghee

Niet

  • Bewerkte voeding (zo min mogelijk)
  • Alcohol (zo min mogelijk)
  • Kaas (minder)
  • Vet vlees (minder)
  • Magere vis (minder)
  • Sojaproducten (minder)
  • Margarine (zo min mogelijk)
  • Halvarine (zo min mogelijk)
  • Vloeibare bak- en braadproducten
  • Vruchtensap (zo min mogelijk)
  • Frisdrank (zo min mogelijk)

Doelen

  • Afvallen
  • Minder suiker
  • Minder koolhydraten
  • Met supplementen
  • Voor diabetici
  • Gezond(er) eten

Beweging

Het advies is om regelmatig te bewegen. Krachttraining, maar ook wandelen, rustig joggen of fietsen zijn prima. Bij voorkeur in de ochtend.

Reacties (0)
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.