Sonja Bakker dieet

o.b.v. 4 reacties

Doel: Afvallen in een korte periode

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Sonja Bakker

Sonja Bakker heeft een flink aantal boeken geschreven. De meeste boeken zijn dieetboeken, maar er zitten ook een aantal receptenboeken bij. Het eerste boek (Bereik je ideale gewicht) komt uit 2005 en het meest recente boek Streetfood met Sonja uit 2020.

-3-

De Sonja Bakker methode: weekmenu’s

Als je een Sonja Bakker dieet volgt hou je je aan de weekmenu’s. Een dag in het weekmenu bestaat uit 3 maaltijden met een (beperkt) aantal snacks. De menu’s zijn vetarm en bevatten weinig calorieën.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

Weinig caloriëen (crashdieet)

Doordat de weekmenu’s weinig calorieën bevatten wordt het dieet (of de methode) gezien als een crashdieet. Een crashdieet is een dieet waarbij je (heel) weinig calorieën binnenkrijgt en heeft als doel om snel af te vallen.

Hoeveelheid calorieën per dag in de weekmenu's?

In het eerste boek bevatten de weekmenu's zo'n 800-1000 calorieën per dag. In latere boeken is dit verhoogd naar zo'n 1000 tot 1400 calorieën per dag. Lees hier hoeveel calorieën normaal zijn op een dag.

Hoeveel afvallen?

In het boek 'Bereik en behoud je ideale gewicht' wordt gesteld dat vrouwen zo’n 500-800 gram per week en mannen zo’n 1-2 kg per week kunnen afvallen met de methode. In de latere boeken, zoals in Bella Italia, is het doel om 1 kg per week af te vallen.

-3-

Let op

Bespreek met je huisarts of een diëtist of dit dieet geschikt is voor jou voordat je er aan begint.

De boeken van Sonja Bakker: van 2005 tot 2018

Bereik je ideale gewicht! (2005 - 2011)

In het eerste boek uit 2005 staan 9 weekmenu’s voor mannen en voor vrouwen. Het 1e weekmenu uit het boek is hier te vinden.

Naast de weekmenu’s wordt een aantal basisregels genoemd voor het volgen van de menu’s, bijvoorbeeld dat je genoeg water moet drinken en dat je maximaal 4 light drankjes per dag mag hebben.

Deel 2 (2011)

Het tweede deel van het boek bevat 8 weekmenu’s en richt zich op de oosterse keuken en vegetarische recepten. Ook bevat het boek zelfhulpopdrachten. Het boek vind je hier.

Bereik je ideale gewicht voor kinderen en tieners (2006)

In 2006 werd een variant van het eerste boek uitgegeven kinderen van 4 tot 18 jaar: Bereik je ideale gewicht voor kinderen en tieners. In het boek staan weekmenu’s en recepten voor verschillende leeftijdscategorieën. Je vindt het inkijkexemplaar hier.

-3-

Bereik en behoud je ideale gewicht (2006)

Het derde boek van Sonja, Bereik en behoud je ideale gewicht, bevat een programma van 12 weken. De eerste 8 weken zijn gericht op afvallen, wederom aan de hand van weekmenu’s. De laatste 4 weken richten zich op het behouden van het juiste gewicht. Bekijk het inkijkexemplaar hier.

Zomerslank met Sonja (2007)

Zomerslank met Sonja, het vierde boek, bevat 4 weekmenu’s en 25 recepten. Het boek is erop gericht om gewicht te verliezen in aanloop naar de zomer. In dit boek wordt er bij de recepten ook gelet op de prijzen van de producten, zodat de recepten niet (te) duur zijn.

Gezond genieten met Sonja (2007)

Dit boek van Sonja bevat 8 weekmenu’s en recepten voor speciale momenten, zoals feestelijke 3-gangenmenu’s, een brunch of een high tea. In deze uitgave staan ook recepten voor vegetariërs. Bekijk het inkijkexemplaar hier.

-3-

Bereik je ideale gewicht voor het hele gezin (2012 - 2017)

Het eerste boek van de reeks Bereik je ideale gewicht voor het hele gezin uit 2012 bevat 8 weekmenu’s voor het hele gezin: voor mannen, vrouwen, tieners en voor kinderen.

Deel 2 (2013)

Het tweede deel bevat, net als het eerste deel, 8 weekmenu’s voor vrouwen, mannen, tieners en voor kinderen. De menu’s richten zich op afvallen, maar ook op gezond eten. Dit boek is hier te vinden.

Deel 3 (2014)

Het derde deel bevat wederom 8 weekmenu’s. Het thema van het boek is ‘Afvallen is lekker genieten.’ De recepten zijn gericht op verantwoord smullen en lekkere maaltijden.

Deel 4 (2015)

Deel 4 heeft als thema ‘Stapje voor stapje’ en bevat 8 weekmenu’s. Bekijk het boek hier.

-3-

Deel 5 (2017)

Het meest recente deel van de reeks, samen afslanken met Sonja’s wereldse recepten, bevat 8 weekmenu’s met recepten uit mediterrane landen, Noord-Amerika en Azië. Bekijk het inkijkexemplaar hier.

Winterslank (2013)

Het boek ‘Winterslank’ is een receptenbundel met 41 losse recepten voor in de winter. Bekijk het inkijkexemplaar hier.

Bikiniproof met Sonja (2017)

Bikiniproof met Sonja kwam uit in mei 2017 en bevat een programma van 4 weken om snel af te vallen voor de (zomer)vakantie. Het doel van het programma is om 1 kg per week af te vallen. Let op: dit is het doel, niet per se het resultaat.

Bella Italia (2017)

Eind 2017 kwam het boek Bella Italia uit met met Italiaanse recepten en 8 weekmenu’s voor mannen en vrouwen. Ook hier is het doel is om 1 kg per week af te vallen. Let op: dit is het doel, niet per se het resultaat.

Slimmer Slank met Sonja (2018)

Slimmer Slank met Sonja kwam uit in 2018. Dit boek bevat wederom 8 weekmenu’s en richt zich op budget menu’s. Het boek is hier te vinden.

Summerproof met Sonja (2019)

Summerproof met Sonja werd geschreven in 2019. Het boek bevat 16 recepten en is hier te vinden.

-3-

Streetfood met Sonja (2020)

Het meest recente boek van Sonja is Streetfood met Sonja. Dit boek bevat 8 weekmenu's met Oosterse gerechten en wokgerechten. 

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Doelen

  • Afvallen
  • Crashdieet
  • Minder suiker
  • Minder vet

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (4)
Best Diet, Brechje van Adrichem
Diëtist Lees meer

De adviezen van Sonja Bakker vind ik persoonlijk erg streng. Je eet dan minder dan 1500 kcal en krijgt hiermee echt honger en risico op voedingstekorten. De weekmenu's zijn wel heel handig en de SAS dag is ook echt wel een pluspunt.

Dominique Flink
Diëtist Lees meer

Methode helpt vooral in het begin om het gewicht kwijt te raken. Laatste boeken in samenwerking met Lidl, ook gebaseerd op producten die deze supermarkt verkoopt. Kan een hongergevoel ontstaan, door de lage hoeveelheid calorieën. Loop van de tijd, lastiger om vol te houden. Daarnaast zijn niet alle producten gezond die in de weekmenu's staan vermeld. Voornamelijk de tussendoortjes zoals eierkoeken.

Sara van Grootel, Dietist VIE
Diëtist Lees meer

Sonja Bakker kan je helpen om redelijk vlot af te vallen. Ik vind qua hoeveelheid calorieën de boeken meer geschikt voor vrouwen dan voor mannen, als man zou ik eerder rond de 1800 kcal gaan zitten om duurzaam af te vallen. Bij een te lage energie-inname is er onder andere kans op verlies van spiermassa en daar wordt je niet fitter van en maakt het lastig op gewicht te blijven. De boeken zijn handig om regelmaat aan te leren in het eetpatroon door de voorgeschreven weekmenu's en eetmomenten. Niet alle producten zijn even gezond, tussendoortjes zoals eierkoek leveren vooral loze calorieën, terwijl wat noten, rauwkost, vezelrijke cracker met smeerkaas vitaminen en mineralen leveren en bijdragen aan de algehele gezondheid.

Eline Cok, Diëtistenpraktijk HRC
Diëtist Lees meer

Met 800-1000 kcal is dit een streng dieet. Bij een intake onder de 1200 kcal is het lastig om alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het is aan te raden om een multivitamine tablet te gebruiken bij dit dieet wanneer je dit dieet langer wilt volgen. Dit dieet is handig voor de mensen die het lastig vinden om gezonde keuzes te maken, omdat alles letterlijk in de weekmenu's staat. Nadeel is dat niet alle gebruikte producten even gezond zijn. Denk aan eierkoek en ontbijtkoek. Deze bevatten vrij veel suikers en weinig voedingsvezel.

https://selectyourdiet.com/nl/dieet/sonja-bakker-dieet Met 800-1000 kcal is dit een streng dieet. Bij een intake onder de 1200 kcal is het lastig om alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het is aan te raden om een multivitamine tablet te gebruiken bij dit dieet wanneer je dit dieet langer wilt volgen. Dit dieet is handig voor de mensen die het lastig vinden om gezonde keuzes te maken, omdat alles letterlijk in de weekmenu's staat. Nadeel is dat niet alle gebruikte producten even gezond zijn. Denk aan eierkoek en ontbijtkoek. Deze bevatten vrij veel suikers en weinig voedingsvezel. 3 out of 5
https://selectyourdiet.com/nl/dieet/sonja-bakker-dieet Sonja Bakker kan je helpen om redelijk vlot af te vallen. Ik vind qua hoeveelheid calorieën de boeken meer geschikt voor vrouwen dan voor mannen, als man zou ik eerder rond de 1800 kcal gaan zitten om duurzaam af te vallen. Bij een te lage energie-inname is er onder andere kans op verlies van spiermassa en daar wordt je niet fitter van en maakt het lastig op gewicht te blijven. De boeken zijn handig om regelmaat aan te leren in het eetpatroon door de voorgeschreven weekmenu's en eetmomenten. Niet alle producten zijn even gezond, tussendoortjes zoals eierkoek leveren vooral loze calorieën, terwijl wat noten, rauwkost, vezelrijke cracker met smeerkaas vitaminen en mineralen leveren en bijdragen aan de algehele gezondheid. 3 out of 5
https://selectyourdiet.com/nl/dieet/sonja-bakker-dieet Methode helpt vooral in het begin om het gewicht kwijt te raken. Laatste boeken in samenwerking met Lidl, ook gebaseerd op producten die deze supermarkt verkoopt. Kan een hongergevoel ontstaan, door de lage hoeveelheid calorieën. Loop van de tijd, lastiger om vol te houden. Daarnaast zijn niet alle producten gezond die in de weekmenu's staan vermeld. Voornamelijk de tussendoortjes zoals eierkoeken. 3 out of 5
https://selectyourdiet.com/nl/dieet/sonja-bakker-dieet De adviezen van Sonja Bakker vind ik persoonlijk erg streng. Je eet dan minder dan 1500 kcal en krijgt hiermee echt honger en risico op voedingstekorten. De weekmenu's zijn wel heel handig en de SAS dag is ook echt wel een pluspunt. 2 out of 5
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.