Het Militair dieet

Doel: 4,5 kg in een week afvallen

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Het Militair dieet

Het Militair dieet is een caloriearm dieet waarbij het doel is om in korte tijd veel af te vallen.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

Marine dieet, leger dieet, ice-cream dieet en het 3-dagen dieet

Het Militair dieet kent veel verschillende alternatieve namen: het Marine dieet, het leger dieet, het ice-cream dieet en het 3-dagen dieet (niet te verwarren met het 3-day diet plan).

Het achterliggende verhaal van de naam 'Militair dieet' is dat een diëtist in het leger het dieet zou hebben bedacht om de soldaten snel fit te krijgen. 

-2-

3 dagen diëten, 4 dagen ‘normaal’ eten

Het Militair dieet is een dieet van een week, waarbij je de eerste 3 dagen dagmenu’s moet volgen. De overige 4 dagen van de week eet je ‘normaal,’ maar wordt geadviseerd om gezond en caloriearm (niet meer dan 1500 calorieën) te eten.

Het idee is dat dit wordt herhaald totdat het streefgewicht is bereikt.

De dagmenu’s

Voor de eerste drie dagen is uitgewerkt wat je eet als ontbijt, lunch en diner. Het dagmenu van de eerste dag moet in totaal 1400 calorieën zijn, het dagmenu van de tweede dag 1200 calorieën en op de laatste dag moet dit 1100 calorieën zijn. Lees hier hoeveel calorieën per dag ‘normaal’ is.

Koffie, thee en water

Hieronder staan de dagmenu’s die worden gegeven bij het dieet. Hierin staat weergegeven wat je moet eten. Het idee is dat je je beperkt tot het dagmenu en niet daarnaast andere dingen gaat eten.

Koffie, thee en water mag ongelimiteerd worden gedronken. Wel is het belangrijk dat je deze drankjes calorie-loos houdt. Er mag dus geen suiker, melk of iets anders worden toegevoegd aan deze drankjes.

Dag 1 (1400 calorieën)

De eerste dag begin je met een halve grapefruit en een geroosterde boterham met 2 eetlepels pindakaas als beleg.

Bij de lunch mag je ook een geroosterde boterham met ongeveer een half blikje tonijn of wat amandelen in het geval je geen vis eet.

Als diner eet je een kleine appel, een halve banaan, 85 gram vlees, een paar sperziebonen en een bakje vanille-ijs (vandaar ook dat één van de alternatieve benamingen het 'Ice-cream dieet' is).

-1-

Dag 2 (1200 calorieën)

Op de tweede dag eet je als ontbijt een geroosterde boterham met een hardgekookt ei en een halve banaan.

Als lunch neem je weer een hardgekookt ei, een beetje kwark en 5 crackers. In de avond eet je 2 hotdogs (zonder broodje), een halve banaan, een paar wortels en wat broccoli. Daarna mag je een half bakje vanille-ijs.

Dag 3 (1100 calorieën)

Als ontbijt eet je een plakje cheddar kaas en 5 crackers. Daarnaast mag je een kleine appel. Bij de lunch mag je een geroosterde boterham met een gekookt ei (niet per se hardgekookt).

In de avond eet je een halve banaan met een blikje tonijn (of wat amandelen). Daarnaast mag je een bakje vanille-ijs.

De overige 4 dagen van de week

Voor de rest van de week (de overige 4 dagen) geldt geen beperking, maar het advies bij het dieet is om portiegrootte te beperken en niet meer dan 1500 calorieën per dag in te nemen.

Let op

Dit dieet kan voor jou gevaarlijk zijn. Overleg eerst met je huisarts of zoek contact met een diëtist voordat je aan dit dieet begint.

Boeken

Van het Militair dieet zijn veel boeken uitgegeven, waaronder Military diet: a weight loss plan en Military diet: a beginner’s step-by-step guide with recipes.

Vergelijkbare diëten

Andere diëten waarbij je 3 dagen een dieet volgt en 4 dagen ‘normaal’ eet zijn het 3-day diet plan en het 4:3 dieet.

-1-

Online dieetadvies

Weet je niet welk dieet bij je past of wil je hulp bij het bereiken van jouw dieetdoelen? De diëtisten van HRC bieden hier online dieetadvies aan.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

 • Tonijn
 • Cheddar
 • Broccoli
 • Wortels
 • Hotdogs (zonder broodje)
 • Crackers
 • Sperziebonen
 • Vlees
 • Banaan
 • Vanille-ijs
 • Amandelen
 • Appels
 • Koffie
 • Thee
 • Water
 • Geroosterde boterhammen
 • Gekookte eieren
 • Pindakaas
 • Kwark
 • Volkorenbrood
 • Grapefruit

Dit mag je niet

Niet van toepassing

Filters

 • Afvallen
 • Part-time

Bewegen

Bewegen naar eigen inzicht

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top