Het Bloedgroepdieet

o.b.v. 2 reacties

Doel: Je voedingspatroon aanpassen aan je bloedgroep

Let op: dit is slechts het doel van het dieet en zegt niets over persoonlijke resultaten.

Het Bloedgroepdieet

Het Bloedgroepdieet is bedacht door Peter D’Adamo. Hij stelt dat de voeding die het beste voor je is afhankelijk is van je bloedgroep. Dit baseert hij onder andere op zijn idee dat verschillende bloedgroepen lectines anders verteren en dat het immuunsysteem anders reageert per bloedgroep.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-2-

Bloedgroepen

In het dieet worden vier bloedgroepen besproken, namelijk type A, B, AB en type O. Voor elke bloedgroep wordt een apart voedingspatroon geadviseerd.

Type A

D’Adamo stelt dat mensen met deze bloedgroep een gevoelig immuunsysteem hebben. Voor dit type bloedgroep worden fruit, groente, bonen, peulvruchten en volkoren producten aangeraden. Tomaten, aubergines, kikkererwten en limabonen worden afgeraden. Verder dient het dieet vleesvrij te zijn.

Wat betreft sporten worden Yoga en Tai Chi aangeraden. Ook meditatie zou goed zijn voor dit type.

Type B

Mensen met dit type bloedgroep adviseert D’Adamo om geen maïs, tarwe, pinda’s, linzen, sesamzaad, tomaten en boekweit te eten. Deze producten zouden bijdragen aan gewichtstoename vanwege effecten op de spijsvertering. Ook kip wordt afgeraden. In plaats van kip worden bijvoorbeeld konijn, geit en lam aangeraden. Groene groentes, eieren en magere zuivelproducten behoren ook tot de geadviseerde opties.

Qua beweging worden activiteiten aangeraden die zowel mentaal als fysiek uitdagend zijn. Als voorbeelden worden tennis, golf en vechtsport gegeven.

Type AB

D’Adamo stelt dat mensen met deze bloedgroep cafeïne en alcohol links moeten laten liggen. Ook gerookt vlees, kip, maïs, banaan en tuinboon worden afgeraden. Tofu, zeevruchten, zuivelproducten en groene groentes staan wel op het menu.

Type AB zou, wat betreft beweging, het meeste baat hebben bij een combinatie van rustige en intensieve activiteiten, bijvoorbeeld een paar keer per week hardlopen en een paar keer per week Yoga of Tai Chi doen.

-1-

Type O

Voor dit type adviseert D’Adamo een eiwitrijk dieet met veel mager vlees, gevogelte, vis, fruit en groente. Tarwe, zuivelproducten, cafeïne en alcohol dienen vermeden te worden.

Wat betreft sporten wordt regelmatig (3-4 keer per week) sporten geadviseerd. Als voorbeelden worden hardlopen en fietsen genoemd.

Let op

Overleg met je huisarts of een diëtist voordat je aan dit dieet begint, zeker bij een chronische aandoening, hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol.

Vergelijkbare diëten

Een voorbeeld van een ander dieet dat advies geeft op basis van een lichamelijke aspect is het Body Type dieet.

Boeken

Het boek 'Het Bloedgroepdieet' is hier te koop. Ook zijn er aparte boeken voor Type A, Type B, Type AB en Type O

Andere boeken van D'Adamo zijn hier te vinden.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Wel

  • Afhankelijk van bloedgroep

Niet

  • Afhankelijk van bloedgroep

Beweging

Afhankelijk van bloedgroep

Reacties (2)
Eline Cok
Diëtist Lees meer

Elk dieet waarbij je zegt dat dingen niet mogen om af te vallen zal helpen om af te vallen, simpelweg omdat je producten en dus kcal gaat weglaten. Ik vind dat de adviezen in zichzelf al tegenstrijdig zijn, als je ipv kip bijv konijn eet krijg je nog steeds dierlijke eiwitten en vetten binnen. Of bijvoorbeeld bij type b, "Qua beweging worden activiteiten aangeraden die zowel mentaal als fysiek uitdagend zijn. Als voorbeelden worden tennis, golf en vechtsport gegeven" dat is wel heel ruim in de trant als je maar beweegt.

Jolien Herthogs
Diëtist Lees meer

Als diëtiste werk ik niet met het bloedgroepdieet. Ik er ben geen voorstander van om bepaalde voedingsmiddelen zomaar uit een voedingspatroon te elimineren. Hierdoor kan een eenzijdig eetpatroon ontstaan met tekorten als gevolg. Ook stel ik me vragen rond het wetenschappelijke aspect van dit dieet.

https://selectyourdiet.com/nl/dieet/het-bloedgroepdieet Als diëtiste werk ik niet met het bloedgroepdieet. Ik er ben geen voorstander van om bepaalde voedingsmiddelen zomaar uit een voedingspatroon te elimineren. Hierdoor kan een eenzijdig eetpatroon ontstaan met tekorten als gevolg. Ook stel ik me vragen rond het wetenschappelijke aspect van dit dieet. 1 out of 5
https://selectyourdiet.com/nl/dieet/het-bloedgroepdieet Elk dieet waarbij je zegt dat dingen niet mogen om af te vallen zal helpen om af te vallen, simpelweg omdat je producten en dus kcal gaat weglaten. Ik vind dat de adviezen in zichzelf al tegenstrijdig zijn, als je ipv kip bijv konijn eet krijg je nog steeds dierlijke eiwitten en vetten binnen. Of bijvoorbeeld bij type b, "Qua beweging worden activiteiten aangeraden die zowel mentaal als fysiek uitdagend zijn. Als voorbeelden worden tennis, golf en vechtsport gegeven" dat is wel heel ruim in de trant als je maar beweegt. 1 out of 5
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.