Het 6x6 dieet®

Doel: Afvallen en/of insulineresistentie behandelen

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Het 6x6 dieet

Het 6x6 dieet is ontwikkeld door Wilma Bouwman en Alie Lourens. Het achterliggende principe van 6x6 is bedacht en wetenschappelijk onderbouwd door Ellen Govers. Het dieet richt zich op mensen met insulineresistentie, maar ook op mensen met overgewicht, al dan niet gecombineerd met diabetes, die eerder onsuccesvol energiebeperkte diëten hebben gevolgd. 

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-2-

Onder begeleiding

Het wordt aangeraden om het 6x6 dieet onder begeleiding van een diëtist te volgen, zeker als er sprake is van andere gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoge bloeddruk en/of een te hoog cholesterolgehalte.

Minder koolhydraten, meer eiwitten 

Het 6x6 dieet is een sterk koolhydraatbeperkt dieet, maar is rijk aan eiwitten.

Vetten en calorieën

Het 6x6 dieet heeft geen regels rondom het aantal calorieën en de hoeveelheid vetten die je eet en drinkt. Er is dus geen vetbeperking en in de eerste twee fases wordt ook niet specifiek gelet op de oorsprong van de vetten. 

Het 6x6 principe

Het 6x6 dieet bevat 6 eetmomenten per dag. Gedurende de eerste fase van het dieet mag je bij elk eetmoment 6 gram koolhydraten. Vandaar de naam 6x6 dieet ®.

De drie fases van het 6x6 dieet

Het dieet bestaat uit drie verschillende fases. De eerste fase duurt minimaal 8 weken en kan 6 tot 12 maanden duren. In deze fase geldt het principe van 6 x per dag 6 gram koolhydraten.

-1-

De tweede fase van het 6x6 dieet

In de tweede fase wordt de hoeveelheid koolhydraten geleidelijk verhoogd. De koolhydraten worden bij 1 tot 3 van de 6 eetmomenten stapsgewijs opgebouwd naar 12 gram, en zo mogelijk naar 18 gram gram, koolhydraten.

Deze fase kan lang duren, totdat de doelen zijn behaald.

De derde fase: een nieuwe levensstijl

Als de doelen zijn behaald (denk bijvoorbeeld aan een streefgewicht, daling van de bloedglucosewaardes of toegenomen fitheid) kan worden overgegaan op de laatste fase. In deze derde fase wordt gewerkt aan een nieuwe levensstijl. Het aantal koolhydraten dat uiteindelijk gebruikt mag worden verschilt per persoon.

Eiwitten in het 6x6 dieet

De hoeveelheid eiwitten die per dag genomen mogen worden is afhankelijk van het huidige gewicht. Grofweg wordt in alle 3 fases uitgegaan van 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Bij een persoon van 95 kg is dit dus rond de 95 gram eiwitten per dag.

De eiwitten in het dieet moeten voor een verzadigd gevoel zorgen en moeten bijdragen aan spierbehoud en gewichtsverlies.

-1-

Het 6x6 dieet bij overgewicht en insulineresistentie

Het consumeren van koolhydraten zorgt voor het aanmaken van insuline. Bij mensen met overgewicht is er bijna altijd sprake van insulineresistentie en maakt het lichaam als reactie op het eten van koolhydraten extra veel insuline aan. Veel insulineproductie is nadelig voor het gewicht: het lichaam gaat extra vet opslaan. Door slechts 6 gram koolhydraten te eten wordt de insulineproductie zo goed als stil gelegd. 

Mensen met overgewicht in combinatie met insulineresistentie en/of diabetes type 2 hebben daarom baat bij het eten en drinken van minder koolhydraten, aldus Alie en Wilma.

Afname insulineresistentie en toename vetafbraak

Na 8 weken volgens het 6x6 principe eten en drinken moet het gewicht flink zijn afgenomen en daarmee de de gevoeligheid voor insuline toegenomen zijn. Hierdoor zal het lichaam gemakkelijker vetreserves gaan afbreken en daalt het gewicht, aldus de bedenkers.

Diabetes, hoge bloeddruk en te hoog cholesterol

Wilma en Alie stellen dat het 6x6 dieet niet alleen gunstig is bij overgewicht of obesitas. Als er sprake is van diabetes, hoge bloeddruk en/of een te hoog cholesterolgehalte in combinatie met een te hoog gewicht, heeft het 6x6 dieet vaak meerdere gunstige effecten. Wilma en Alie zien dat niet alleen het gewicht daalt, maar ook de bloedglucosewaarde, bloeddruk en cholesterolwaarden verbeteren.

Let op

Overleg eerst met je huisarts of diëtist voordat je aan dit dieet begint, zeker bij insulineresistentie, diabetes, obesitas en/of verhoogde cholesterolwaardes.

-1-

Vergelijkbare diëten

Voorbeelden van andere diëten met weinig koolhydraten zijn te vinden in het overzicht met koolhydraatarme diëten. Voorbeelden van andere eiwitrijke diëten vind je hier.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.


Terug naar de homepage

Wel

  • Vis
  • Kip
  • Ei
  • Kaas
  • Vlees(waren)
  • Noten
  • Vetten
  • Kwark
  • Groente
  • Koolhydraatarm brood

Niet

  • Brood (minder)
  • Rijst (minder)
  • Aardappelen (minder)
  • Peulvruchten (minder)
  • Fruit (minder)
  • Suiker (minder)
  • Meelproducten (minder)
  • Koolhydraten (minder)

Doelen

  • Afvallen
  • Cholesterol verlagen
  • Minder suiker
  • Minder koolhydraten
  • Voor diabetici

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (0)
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.