DentalSlim diet control

Doel: Afvallen

Let op: dit is slechts het doel van de methode, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

DentalSlim diet control

DentalSlim is een methode waarbij je wordt beperkt tot een vloeibaar dieet doordat je tanden aan elkaar worden gefixeerd middels een slot.

Via de homepage kun je deze methode met verschillende diëten vergelijken.

-2-

Een slot op je tanden

Het zetten van een slot op je tanden (ook wel ‘jaw wiring’ genoemd) is een manier om jezelf te dwingen om minder te eten. Doordat je boven- en ondergebit aan elkaar vast worden gezet ben je niet meer in staat om vast eten naar binnen te krijgen. Je beperkt jezelf dus tot een vloeibaar dieet.

Universiteit van Otago

Wetenschappers van de Universiteit van Otago deden onderzoek naar het gebruik van ‘jaw wiring’ om af te vallen en ontwikkelden daarvoor DentalSlim diet control (een medisch hulpmiddel).

Ze onderzochten of dit een acceptabele methode is om af te vallen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 7 vrijwilligers met obesitas onder begeleiding van tandarts(en), diëtist(en) en arts(en).

-1-

Het slot van DentalSlim

Het DentalSlim slot moet worden aangebracht door een tandarts. Het zorgt ervoor dat je je mond maar 2 millimeter kan openen. Dit is genoeg ruimte om vloeistoffen tussen je tanden door te laten gaan, maar te weinig om iets vasts te kunnen eten.

Om een idee te geven van hoe het slot er uit ziet, hieronder een impressie: 

Noodsituaties

De vrijwilligers in het onderzoek kregen een speciaal stuk gereedschap mee om het slot te kunnen verwijderen in noodgevallen. Het slot kan namelijk gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als je moet overgeven. In dat geval kun je het braaksel niet kwijt uit je mond en kun je hier in stikken.

Crashdieet

De participanten in het onderzoek werden na het plaatsen van het slot 2 weken op een zeer caloriebeperkt dieet gezet. Hierbij werd gebruik gemaakt van Fortisip drankjes en eiwitshakes van Horleys.

De participanten moesten zich dagelijks beperken tot 4 Fortisip drankjes van in totaal 1200 kilocalorieën en 1 eiwitshake. Doordat het aantal calorieën per dag gedurende deze periode zo laag is, kan dit dieet worden gezien als een crashdieet.

Tijdens het volgen van dit dieet verloren de participanten gemiddeld 6,36 kilo.

Beperkingen door het slot

Los van het feit dat je geen vast eten meer binnen kan krijgen door het slot zijn er nog een paar andere beperkingen. Tandenpoetsen is bijvoorbeeld niet meer goed te doen. Ook praten is lastiger en het slot kan op een vervelende manier langs je wang schuren.

-2-

Verder onderzoek

De mogelijkheden van het slot als methode om af te vallen wordt nog verder onderzocht. Als optie wordt genoemd om het slot meerdere keren voor een beperkte periode te plaatsen.

Let op

Begin niet zomaar aan een methode als DentalSlim. Zoals eerder gemeld kan het plaatsen van een slot zeer gevaarlijk zijn. Indien je wilt afvallen en op zoek bent naar een dergelijke methode, zoek dan eerst contact met een diëtist of bespreek het met je (huis)arts.

Online dieetadvies

Weet je niet welk dieet bij je past of wil je hulp bij het bereiken van jouw dieetdoelen? De diëtisten van HRC bieden hier online dieetadvies aan.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

Niet van toepassing

Dit mag je niet

Niet van toepassing

Filters

  • Afvallen
  • Crashdieet
  • Part-time

Bewegen

Bewegen naar eigen inzicht

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top