RED-dieet

Doel: Onderzoeken of ADHD en/of ODD door voeding wordt/worden veroorzaakt

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

RED-dieet

Het RED-dieet is een fewfoods-dieet. RED staat voor ‘Restricted Elimination Diet’, oftewel ‘beperkt eliminatiedieet’ en is een dieet gericht op kinderen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) of ODD (Oppositional Defiant Disorder).

Het doel van het dieet is om te onderzoeken of ADHD en/of ODD door voeding wordt/worden veroorzaakt. Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat op dit moment onderzoek naar het werkingsmechanisme van het RED-dieet wordt uitgevoerd aan de Wageningen Universiteit (link). Hopelijk leidt dit onderzoek tot een eenvoudiger dieet en is het RED-dieet in de toekomst niet meer nodig.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-2-

Beperkt eliminatiedieet

Het RED-dieet is een beperkt eliminatiedieet. Dit houdt in dat alle voedingsmiddelen die ADHD of ODD zouden kunnen veroorzaken gedurende 5 weken worden vermeden. Wanneer een kind geen gedragsverbeteringen vertoont, dan mag het weer alles eten en is medicatie vaak nodig. Echter, wanneer het kind wel grote gedragsverbeteringen vertoont na het volgen van het RED-dieet, dan worden vervolgens, in fases, alle voedingsmiddelen weer geherintroduceerd in het dieet. Dit wordt gedaan om te kunnen achterhalen voor welke voedingsmiddelen het kind gevoelig is.

Drie fases

De eerste fase van het dieet is zeer beperkt en duurt maximaal 5 weken. Je mag slechts een aantal producten eten, bijvoorbeeld rijst, diverse groentesoorten, kalkoen, en sommige fruitsoorten. Als het gedrag van het kind verbetert in deze fase kan er worden doorgegaan naar de tweede fase.

In de tweede fase worden de voedingsmiddelen stapsgewijs weer toegevoegd aan het dieet. Dit proces kan 1.5 jaar duren. Zodra er voedingsmiddelen zijn gevonden waarop het kind reageert kan er worden doorgegaan naar de derde fase. Deze fase richt zich op het vermijden van deze voedingsmiddelen. Elk kind krijgt dus uiteindelijk een individueel samengesteld dieet. Over het algemeen betreft het een stuk of 5 voedingsmiddelen die moeten worden weggelaten.

Onder begeleiding

Het RED-dieet is een individueel dieet, wat inhoudt dat het dieet verschilt per individu. Het is een diagnostisch proces, waarbij ook gelet wordt op omgevingsfactoren en medicatie. Het RED-dieet moet altijd onder begeleiding worden uitgevoerd en vormt een vast onderdeel van het PVG (Pelsser-voeding en gedrag) onderzoek.  

-1-

Zwaar

Het dieet kan moeilijk zijn om vol te houden, doordat er in de eerste fase van het dieet erg veel producten worden uitgesloten. Ouders moeten dus zeer gemotiveerd zijn.

 

Bovenstaande tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Dr. Pelsser. Als je een zoon hebt met ADHD, in de leeftijd van 8 t/m 10 jaar, dan komt hij misschien in aanmerking voor deelname aan de BRAIN-studie. Lees hier meer.

 

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Wel

  • Rijst
  • Kalkoen
  • Sommige fruitsoorten
  • Sommige groentesoorten
  • Vanaf fase 2 stapsgewijs meer

Niet

  • Alle producten die ADHD of ODD kunnen veroorzaken (in fase 1 en deels in 2-3)

Doelen

  • Medisch dieet

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (3)
nick steegers

Ik zou graag dit dieet eens willen proberen, is het mogelijk dat u deze door stuurt naar mij?

Tom Bos

Ik wil het dieet uitproberen kunt u het recept of iets anders doorsturen via dit mail adres

g.silvester
Ik wil graag dit dieet ontvangen!
https://selectyourdiet.com/nl/dieet/red-dieet Ik wil graag dit dieet ontvangen! 5 out of 5
https://selectyourdiet.com/nl/dieet/red-dieet Ik wil het dieet uitproberen kunt u het recept of iets anders doorsturen via dit mail adres 5 out of 5
https://selectyourdiet.com/nl/dieet/red-dieet Ik zou graag dit dieet eens willen proberen, is het mogelijk dat u deze door stuurt naar mij? 5 out of 5
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.