Mayo Clinic dieet

Doel: Afvallen en vervolgens het streefgewicht behouden

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Het Mayo Clinic dieet

Het Mayo Clinic dieet heeft als doelstelling om met simpele veranderingen in je leefpatroon een gezond gewicht te bereiken en deze vervolgens te behouden.

Het dieet bestaat uit twee verschillende delen, waarbij het tweede deel de rest van je leven moet duren. 

Via de homepage kun je het Mayo Clinic dieet vergelijken met andere diëten.

-1-

Lose it & live it

Het eerste deel van het Mayo Clinic dieet heet ‘Lose it’ en duurt 2 weken. Dit deel wordt gezien als een ‘jump start’ van je dieet.

Het tweede deel heet ‘live it’. Het idee is dat je in deze fase je streefgewicht bereikt en behoudt. De fase moet daarom de rest van je leven duren.

Fase 1: Lose it

De eerste fase is dus een ‘jump start’ van het dieet. Het doel is om 2,5 – 4,5 kg af te vallen.

In deze fase wordt voornamelijk gewerkt aan eetgewoontes. Je vervangt 5 slechte eetgewoontes met 5 goede. Daarnaast leer je nog 5 (extra) goede eetgewoontes aan. In totaal moet je in deze fase dus 15 eetgewoontes aan- of afleren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Geen TV kijken tijdens het eten
  • Meer groente en fruit eten
  • 30 minuten per dag bewegen

Fase 2: Live it

De tweede fase duurt dus de rest van je leven. Totdat je je streefgewicht hebt gehaald is het doel om 0,5 – 1kg per week per week af te vallen. Daarna richt je je op het behouden van dit gewicht.

De focus van fase 2 is om een gezond eetpatroon aan te nemen. Het dieet focust zich op portiegroottes, menu’s plannen, gezonde eetgewoontes en bewegen.

-2-

Mayo Clinic Healthy Weight Pyramid

Bij het Mayo Clinic dieet hoort een voedingspiramide. Deze wordt de 'Mayo Clinic Healthy Weight Pyramid' genoemd. De voedingspiramide is de basis van het dieet en dient als gids om gezonder te eten. De piramide bestaat uit verschillende lagen. Van de onderste laag eet je het meeste en van de lagen daarboven steeds wat minder.

Laag 1: Groente en fruit

De onderste laag van de piramide bestaat uit groente en fruit. Het idee is dat je dieet voor het grootste deel uit groente en fruit bestaat.

Laag 2: Koolhydraten

Koolhydraten vormen de tweede laag van de piramide. Bij deze laag wordt geadviseerd om voornamelijk voor volkoren producten te kiezen. Koolhydraten zijn overigens ook terug te vinden in groente en fruit.

Laag 3: Eiwitten en zuivel

De derde laag bestaat uit eiwitten en zuivel. Hier wordt geadviseerd om te kiezen voor magere zuivelproducten en magere eiwitproducten.

-1-

Laag 4: Vetten

Bij de vierde laag wordt geadivseerd om te kiezen voor gezonde vetten. Hierbij worden o.a. olijfolie en noten genoemd.

Laag 5: Zoetigheid

De laatste laag bestaat uit zoetigheid. Je mag van deze laag maximaal 75 calorieën per dag.

Bewegen en sporten

Bij het Mayo Clinic dieet wordt geadviseerd om zeker 30 minuten per dag te bewegen. Daarnaast dien je vaker de trap te nemen en stukken te lopen.

Let op

Begin niet zomaar aan dit dieet. Bespreek dit eerst met een (huis)arts of neem contact op met een diëtist.

Boeken

Het boek van het Mayo Clinic dieet is hier te vinden. Ook is er een editie die zicht richt op diabetes

-1-

Vergelijkbare diëten

Voorbeelden van andere diëten die gebruik maken van een voedingspiramide zijn PuurGezond en de voedselzandloper.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

Niet van toepassing

Dit mag je niet

Niet van toepassing

Filters

  • Afvallen
  • Gezond(er) eten

Bewegen

Zeker 30 minuten per dag bewegen

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top