Fruitarisch dieet

Doel: Geen dieren of planten schaden

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Fruitarisch dieet

Het fruitarisch dieet is een zeer beperkt dieet. Je mag bij dit dieet namelijk geen dierlijke producten en geen vitale delen van planten eten.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

Fruitarisme of vruchtarisme

Bij het volgen van een fruitarisch dieet beperk je je tot het eten van vruchten die afkomstig zijn van planten. Fruitarisme wordt daarom ook wel vruchtarisme genoemd.

Het achterliggende idee van het dieet is dat je geen dieren of planten schaadt.

-2-

Geen dierlijke producten

Bij dit dieet wordt geen gebruik gemaakt van dierlijke producten, net als bij een veganistisch dieet. Je eet dus geen vlees en vis, maar ook geen producten die van dieren afkomen. Je kunt hierbij denken aan eieren en zuivelproducten.

Geen vitale delen van planten

Bij het verkrijgen van plantaardige producten mogen de planten niet geschaad worden. Vitale delen van planten (denk aan bladeren, stengels of wortels) worden daarom niet gegeten. Ook als de plant bij het oogsten van de vrucht wordt beschadigd of gedood wordt er afgezien van het eten van het product.

Wat wel mag worden gegeten

Vruchten van planten die worden verkregen zonder dat de plant daar schade van oploopt kunnen worden gegeten. Fruit en sommige soorten groente, zogenaamde vruchtgroentes, vallen onder deze categorie. Bij vruchtgroente kun je denken aan tomaten, komkommers, paprika, courgettes, aubergines en peulvruchten zoals bonen en linzen. Noten en zaden kunnen ook worden gegeten.

Er zijn echter varianten van het dieet die verdere beperkingen hebben.

Varianten van het fruitarische dieet

Ondanks dat het fruitarisch dieet zeer beperkt is, zijn er varianten die extra beperkingen hebben.

-1-

De ecologische/klimaat variant(en)

Van het dieet zijn varianten die extra duurzaam willen zijn. De vruchten mogen daarom, onder andere, niet met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld, aangezien deze middelen andere planten kunnen schaden. Ook moeten de vruchten zo klimaatneutraal mogelijk zijn verkregen, bijvoorbeeld doordat ze lokaal gemaakt zijn en niet een lange afstand hebben moeten afleggen.

Sommige varianten gaan zo ver als dat de vruchten van de boom/plant moeten zijn gevallen, zonder tussenkomst van mensen.

De variant zonder zaden

In deze variant worden ook geen zaden gegeten, omdat deze worden gezien als potentieel leven. Zaden worden daarom eerst uit de vruchten gehaald.

Het rauwarisch dieet

In deze variant van het fruitarisch dieet worden alleen rauwe vruchten gegeten. Vruchten die bijvoorbeeld eerst moeten worden gebrand worden niet gegeten door de zogenaamde rauwariërs.

Het vivitarisme

Een vivitarist wilt helemaal geen levende wezens schaden, dus ook geen microben. Alle processen waarbij microben worden gedood (die bijvoorbeeld in de vruchten zitten) zijn daarom niet geschikt en de producten die een dusdanig proces zijn ondergaan worden niet gegeten.

-2-

Let op

De kans op een tekort aan nutriënten en gezondheidsproblemen is groot bij het volgen van een fruitarisch dieet. Overleg daarom eerst met een (huis)arts of neem contact op met een diëtist voordat je aan dit dieet begint.

Boeken

Een bekende fruitarier is Anne Osborne. Zij schreef het boek 'Fruitarianism: the path to paradise'. In het boek 'Destination Eden' wordt het fruitarisme uitgebreid beschreven.

Vergelijkbare diëten

Het fruitarische diët kan worden vergeleken het het veganistische dieet, maar heeft veel meer beperkingen.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Wel

  • (Gedroogd) fruit
  • Vruchtgroenten (doorgaans)
  • Peulvruchten (doorgaans)
  • Granen (doorgaans)
  • Eetbare pitten (doorgaans)
  • Noten (doorgaans)
  • Groente (sommige soorten)

Niet

  • Dierlijke producten
  • Bladgroente
  • Stengels
  • Wortelknollen en –stokken
  • Paddenstoelen
  • Brood
  • Pinda’s
  • Bewerkte producten (soms)
  • Brood
  • Bier

Doelen

  • Veganistisch
  • Duurzaam dieet

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (0)
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.