Calorieën tellen

o.b.v. 3 reacties

Wat is een calorie? 

Een calorie is de energie die nodig is om 1 gram water 1 °C op te warmen. Je kunt calorieën bijhouden om af te vallen, maar ook om aan te komen of om op gewicht te blijven.

Het woord calorie wordt vaak gebruikt in plaats van kilocalorie. Dus als er staat, een eiwit heeft 4 calorieën, staat er eigenlijk 4 kilocalorieën (4000 calorieën).

Hoeveel calorieën heb ik nodig?

Hoeveel calorieën je per dag nodig hebt ligt onder andere aan je gewicht, lengte en leeftijd. De Harris-Benedict formule gebruikt deze factoren om je BMR te berekenen. BMR staat voor ‘basal metabolic rate’ en staat voor de hoeveelheid calorieën die jij nodig hebt als je de hele dag niets doet.

[Adwords item: InArticle-ad]

De Harris-benedict formule:

Mannen:

BMR = 66 + (13.7 * gewicht in kilo’s) + (5 x lengte in cm) - (6.8 x leeftijd in jaren)

Vrouwen:

BMR = 655 + (9.6 * gewicht in kilo’s) + (1.8 x lengte in cm) – (4.7 x leeftijd in jaren)

Voor alle dingen die je doet (bijvoorbeeld fietsen of lopen) moet je hier nog calorieën bij optellen. Veel verschillende apps kunnen je helpen dit bij te houden.

Calorieën bijhouden

Op veel producten staat het aantal calorieën op de verpakking, maar niet altijd. In dat geval moet je zelf de calorieën opzoeken. 

Calorieën tellen om af te vallen

Om een idee te geven: 1 kilo lichaamsvet staat gelijk aan 7700 calorieën. Eet je 550 calorieën per dag minder, dan zou je 1 kilo lichaamsvet per 2 weken kwijt moeten raken. Let wel, het is ongezond om veel minder calorieën te eten dan dat je nodig hebt per dag: het beste is om een lange periode iets minder te eten.

Tip: houd eerst een tijdje calorieën bij zonder dat je op dieet gaat. Je hebt dan een goed idee van hoeveel je normaal aan calorieën binnenkrijgt.

Boeken over calorieën

Er zijn verschillende boeken over calorieën en calorieën tellen geschreven, zowel in het Nederlands als in het Engels. Hieronder een overzicht:

[Adwords item: Display-ad vierkant]

Podcasts over calorieën tellen

Naast boeken over calorieën tellen zijn er podcasts over gemaakt. Een voorbeeld is Counting Calories van Kat Rentas:


Deze pagina is gecontroleerd door Jolande, diëtiste. Lees hier meer.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Doelen

  • Aankomen
  • Afvallen
  • Part-time
  • Minder vet

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (3)
Eline Cok, Diëtistenpraktijk HRC
Diëtist Lees meer

De basis voor elk dieet op het gebied van afvallen/aankomen is de balans in calorieverbruik en -inname. Calorieën zeggen iets over hoeveel energie iets geeft, maar niets over de gezondheidswaarde van een product. Het zegt bijvoorbeeld niets over de hoeveelheid vezels, vitamines, (on)verzadigd vet enz. Een voorbeeld is hierbij een avocado in vergelijking tot een portie/zakje chips. Beide rond de 220 kcal, maar de avocado bevat veel goede vetten, vitamines en vezels terwijl het zakje chips hoog scoort in verzadigd vet, koolhydraten en zout. Verpakkingen lezen en calorieën opzoeken is goed, maar probeer verder te lezen en te denken dan alleen de calorieën.

Jade De Clercq, diëtiste Bornem
Diëtist Lees meer

Wanneer je puur op afvallen wil werken, dan is het belangrijk om de calorie-inname te vergelijken met het energie-verbruik. Indien het verbruik hoger is dan de inname, zal je logischerwijs afvallen. Het innemen van minder calorieën dan het verbruiken ervan wil niet perse zeggen dat je gezonde calorieën inneemt. Er zijn nog heel wat andere voedingswaarden die kunnen vergeleken worden om te bekijken of een product gezond is of niet.

Erik
Calorieën bijhouden met een app (fat secret) werkte goed. Ik ging gezonder eten en meer sporten. Na 2 maanden was ik het alleen zat om alles in te voeren in de app.
https://selectyourdiet.com/nl/dieet/calorieen-tellen Calorieën bijhouden met een app (fat secret) werkte goed. Ik ging gezonder eten en meer sporten. Na 2 maanden was ik het alleen zat om alles in te voeren in de app. 3 out of 5
https://selectyourdiet.com/nl/dieet/calorieen-tellen De basis voor elk dieet op het gebied van afvallen/aankomen is de balans in calorieverbruik en -inname. Calorieën zeggen iets over hoeveel energie iets geeft, maar niets over de gezondheidswaarde van een product. Het zegt bijvoorbeeld niets over de hoeveelheid vezels, vitamines, (on)verzadigd vet enz. Een voorbeeld is hierbij een avocado in vergelijking tot een portie/zakje chips. Beide rond de 220 kcal, maar de avocado bevat veel goede vetten, vitamines en vezels terwijl het zakje chips hoog scoort in verzadigd vet, koolhydraten en zout. Verpakkingen lezen en calorieën opzoeken is goed, maar probeer verder te lezen en te denken dan alleen de calorieën. 2 out of 5
https://selectyourdiet.com/nl/dieet/calorieen-tellen Wanneer je puur op afvallen wil werken, dan is het belangrijk om de calorie-inname te vergelijken met het energie-verbruik. Indien het verbruik hoger is dan de inname, zal je logischerwijs afvallen. Het innemen van minder calorieën dan het verbruiken ervan wil niet perse zeggen dat je gezonde calorieën inneemt. Er zijn nog heel wat andere voedingswaarden die kunnen vergeleken worden om te bekijken of een product gezond is of niet. 3 out of 5
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.