Flexitarisch dieet

Doel: Duurzamer, gezonder of goedkoper eten

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Een flexitarisch dieet of semi-vegetarisch dieet

Als je een flexitarisch dieet volgt eet je op sommige dagen vlees en/of vis. De rest van de tijd eet je vegetarisch. Het dieet wordt daarom een semi-vegetarisch dieet genoemd.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-2-

Vaak of soms geen vlees of vis

De term flexitariër kan al gebruikt worden als je bewust één dag in de week geen vlees of vis eet. Aan de andere kant van het spectrum staan flexitariërs die af en toe vlees of vis eten, maar hoofdzakelijk een vegetarisch dieet volgen.

Vegetarisch, veganistisch en pescotarisch

Flexitariërs volgen een semi-vegetarisch dieet. In tegenstelling tot bij een veganistisch dieet worden er dus ook dierlijke producten gebruikt, zoals zuivelproducten en eieren.

Een vegetarisch dieet waarbij wel vis, schaal- en schelpdieren gegeten worden, maar geen vlees, wordt een pescotarisch dieet genoemd.

Duurzaamheid en dierenwelzijn

Een reden om een flexitarisch dieet te volgen kan het duurzame aspect zijn. De vraag naar vlees en vis is belastend voor het milieu. Flexitarisch eten kan helpen bij het verminderen van, onder andere, energieverbruik, uitstoot van broeikasgassen en waterverbruik. Een andere reden die wordt genoemd is de belasting op dierenwelzijn door het eten van vlees en vis.

Gezondheidsvoordelen en economische redenen

Naast duurzaamheid en dierenwelzijn kunnen potentiële gezondheidsvoordelen van minder vlees of vis eten, of de kosten van (goed) vlees of (goede) vis, een reden zijn om flexitarisch te eten.

-1-

Boeken voor flexitariërs

Het boek Flexitarisch koken – Snel & simpel bevat 68 recepten voor flexitarisch koken. Je kunt denken aan gerechten die ‘bijna vega’ zijn of ‘een beetje vis’ bevatten. Een ander voorbeeld van een kookboek voor flexitariers is De flexitariër.

Vergelijkbare diëten

Een voorbeeld van een ander dieet dat zich richt op duurzaamheid is PuurGezond. Een ander dieet waarbij minder vlees of vis wordt gegeten is het lang leven dieet.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

Niet van toepassing

Dit mag je niet

  • Vis (minder)
  • Vlees (minder)

Filters

  • Duurzaam dieet
  • Gezond(er) eten

Bewegen

Bewegen naar eigen inzicht

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top