Provocatiedieet

Doel: Achterhalen of verdachte producten inderdaad leiden tot klachten

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Provocatiedieet

Het provocatiedieet wordt ook wel de (voedsel)provocatiedieet genoemd en in sommige diëten wordt naar het provocatiedieet verwezen als de herintroductiefase. Een provocatiedieet wordt doorgaans gevolgd op een eliminatiedieet.

Via de homepage kun je het provocatiedieet met andere diëten vergelijken.

Let op

Begin nooit zomaar aan een provocatiedieet. Zoek eerst begeleiding bij een (huis)arts of diëtst.

-2-

Voedselallergie 

Een provocatiedieet wordt vaak gebruikt bij klachten die wijzen op een voedselallergie. Het dieet wordt gezien als een belangrijke methode voor het vaststellen van zo’n allergie. 

Het idee van een provocatiedieet is dat je een verdacht product steeds in grotere hoeveelheden consumeert om te kijken of er een reactie is.

Na een eliminatiedieet

Een provocatiedieet kan los worden gedaan, maar wordt vaak gedaan in combinatie met een eliminatiedieet. Bij een eliminatiedieet verwijder je één of meer producten uit je dieet voor een duur van minimaal 2 weken. Het doel van zo’n eliminatiedieet is om te achterhalen of de klachten die je hebt verdwijnen als je de producten niet meer consumeert.

Ontdekken welk product tot klachten leidt

In het geval het eliminatiedieet de klachten heeft doen verminderen of helemaal laten verdwijnen kan ervoor gekozen worden om middels een provocatiedieet te achterhalen of een van de producten inderdaad de oorzaak is van de klachten.

-1-

Steeds iets meer

Het verdachte product consumeer je steeds in iets grotere hoeveelheden. Je begint, bijvoorbeeld, door een klein beetje van het product aan de binnenkant van je lip te smeren. In het geval er geen reactie plaatsvindt binnen een half uur, kun je een kleine hoeveelheid eten of drinken. De tweede dag kun je dan een kwart portie van het product proberen, de derde dag een halve en de vierde dag een hele portie.

Één product per keer

Als je de provocatietest uitvoert dien je maximaal één product per keer te testen. Resultaten kun je bijhouden in een voedingsdagboek. Je houdt bijvoorbeeld bij hoeveel je van het product consumeert en wanneer, maar ook of je een reactie hebt en wat voor maatregelen daarop zijn genomen. In het geval er een reactie plaatsvindt dient de test gestopt te worden.

Open of blind

De provocatietest kan open of blind worden uitgevoerd en kan thuis worden gedaan of in het ziekenhuis. Hoe de provocatietest wordt uitgevoerd wordt bepaald door de behandelende professional (bijvoorbeeld een huisarts of diëtist).

Open of blinde provocatietest

Bij een blinde provocatietest weet je zelf niet welk product er getest wordt. Dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld angst voor een reactie invloed heeft op de resultaten.

Als je een open provocatiedieet doet weet zowel jij als de begeleidende professional welk product er wordt getest.

-1-

Placebo controle

Het is mogelijk dat jouw (allergische) reactie (deels) wordt veroorzaakt door placebo-effect. Het kan zijn dat je zelf een bepaald product verdenkt en dat je lichaam daar ook klachten bij vertoond, maar dat deze klachten eigenlijk niet komen door het product. Dit kun je testen met een placebogecontroleerde provocatietest.

Placebopannenkoeken

Bij zo’n test worden er twee maaltijden voor je gemaakt (bijvoorbeeld 2 pannenkoeken), waarbij slechts één maaltijd het product bevat dat wordt verdacht van het veroorzaken van de klachten. De maaltijden worden zo gemaakt dat je het verschil niet zult merken.

Dubbelblind testen

Om te voorkomen dat je arts (of andere professionele begeleider) per ongeluk verklapt welke maaltijd het product bevat, kan er ook voor gekozen worden dat hij of zij ook niet weet hoe het zit. Dit is een dubbelblinde provocatietest. De maaltijd wordt dan gemaakt door iemand die niet betrokken is bij de test. Pas na de test wordt bekend welke maaltijd het product bevatte.

Doortesten

Als je een product hebt gevonden die een reactie veroorzaakt kun je verder testen of de bereiding, kruiding of fabricage van het product nog invloed heeft. Hiermee kun je beter onderscheiden wanneer je het product wel/niet kunt eten.

-2-

Let op

Begin niet zomaar aan een provocatiedieet. Dit kan voor jou onveilig zijn, bijvoorbeeld doordat je een allergische reactie kunt hebben. Zoek daarom eerst hulp bij een (huis)arts of diëtist.

Boeken

Boeken over alleen het provocatiedieet zijn er (nog) niet, maar er zijn verschillende boeken over het eliminatiedieet geschreven, waaronder ‘Elimination diet’ en ‘The Elimination Diet.’ Een Nederlands eliminatiedieetboek is ‘De lijst.’

Vergelijkbare diëten

Het provocatiedieet is niet direct te vergelijken met andere diëten, maar is wel verwerkt in veel andere diëten, bijvoorbeeld in het GAPS dieet, het AIP dieet en het RED dieet.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

Niet van toepassing

Dit mag je niet

Niet van toepassing

Filters

  • Part-time
  • Medisch dieet

Bewegen

Bewegen naar eigen inzicht

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top