o.b.v. 1 reactie

Atkins 20

Doel: Meer dan 18 kilo afvallen

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Het Atkins dieet

Het Atkins dieet is bedacht door cardioloog Robert Atkins. Het is een populair dieet, waarbij je weinig koolhydraten eet. Naast Atkins 20 bestaat ook Atkins 40. De keuze is afhankelijk van hoeveel je wilt afvallen. Als je minder dan 18 kilo wilt afvallen, wordt Atkins 40 aangeraden. Wil je meer dan 18 kilo afvallen, dan wordt Atkins 20 aangeraden.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-2-

Koolhydraten bijhouden

Je hoeft geen speciale producten te kopen of calorieën te tellen. Je moet wel bijhouden hoeveel koolhydraten je binnen krijgt. Om precies te zijn, het netto aantal koolhydraten. Het netto aantal koolhydraten is het totaalaantal koolhydraten min het vezelgehalte en de suikeralchoholen (polyolen), mochten die erin zitten. Zie de formule hieronder.

Netto koolhydraten = [Totaal koolhydraten] - [Vezelgehalte + suikeralcoholen (polyolen)]

Atkins 20

Atkins 20 bestaat uit vier verschillende fases.

Fase 1

Het idee van de eerste fase (minimaal 2 weken) is dat je ervoor zorgt dat je lichaam vetten gaat verbranden in plaats van koolhydraten. Dit doe je, volgens Robert Atkins, door slechts 20 gram koolhydraten per dag te eten. Deze koolhydraten moet je binnenkrijgen door groenten te eten (niet door vlees te eten). Deze fase is dus vegetarisch en kan worden overgeslagen door vegetariërs & veganisten. 

Fase 2

In de tweede fase voeg je weer verschillende soorten eten toe aan je dieet om te kijken hoeveel koolhydraten je maximaal kunt eten terwijl je afvalt.

Fase 3

De derde fase start als je nog ongeveer 5 kilo moet afvallen om bij je streefgewicht te komen. Je leert in deze fase wat je ongeveer kunt eten om je gewicht in balans te houden.

Fase 4

In de laatste fase ga je je balans vasthouden. Het idee is dat je de rest van je leven in deze fase blijft om te (proberen te) voorkomen dat je de verloren kilo's er weer aan eet. 

-1-

Sporten

Sporten is niet per se nodig bij dit dieet, maar probeer minimaal 20 minuten per dag actief te zijn.

Thuis sporten? Vind hier fitnessapparatensportmateriaal en gadgets
Vergeet ook sportkleding niet! 

Let op

Overleg bij diabetes of een verhoogd cholesterolgehalte met je huisarts of diëtist voordat je aan dit dieet begint.

Boeken

 • Het boek van Robert Atkins is hier te koop.
 • Het atkins kookboek is hier te koop (alleen 2e hands).

Vergelijkbare diëten

Naast Atkins 40 is dit dieet ook te vergelijken met andere koolhydraatarme diëten. Vind hier meer informatie over zulke diëten. 

-1- 

Deze pagina is gecontroleerd en voorzien van de nodige waarschuwingen door Jolande, diëtiste. Lees hier meer.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties (2)


 • Eline

  DiëtistLees meer

  20 gram koolhydraten per dag is zeer weinig, dit geeft vaak hoofdpijn waardoor je het niet lang zal volhouden en toch weer in je oude patroon valt.

 • Myrthe

  Bij dit dieet moet je echt oppassen met sporten. Het begin van de verbranding bij een work-out is namelijk gebaseerd op koolhydraten, vervolgens ga je over naar eiwit en vet verbranding. Sporten bij dit dieet zorgt voor veel spierpijn/krampen aan het begin (20minuten) van je work-out. Doe het dus rustig aan.
Atkins 20

20 gram koolhydraten per dag is zeer weinig, dit geeft vaak hoofdpijn waardoor je het niet lang zal volhouden en toch weer in je oude patroon valt.

1 out of 5
Atkins 20 Bij dit dieet moet je echt oppassen met sporten. Het begin van de verbranding bij een work-out is namelijk gebaseerd op koolhydraten, vervolgens ga je over naar eiwit en vet verbranding. Sporten bij dit dieet zorgt voor veel spierpijn/krampen aan het begin (20minuten) van je work-out. Doe het dus rustig aan. 3 out of 5

Reactie plaatsen


Dit mag je wél

 • Vlees
 • Gevogelte
 • Zeevruchten
 • Eieren
 • Boter
 • Kaas
 • Olijfolie

Dit mag je niet

 • Brood
 • Pasta
 • Aardappels
 • Chips
 • Koekjes
 • Snoep
 • Bloem (wit)
 • Suiker

Filters

 • Afvallen
 • Minder suiker
 • Minder koolhydraten

Bewegen

Probeer minimaal 20 minuten per dag actief te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top