Fruitdieet

Doel: Snel afvallen

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Fruitdieet

Het fruitdieet is een kort dieet (enkele dagen tot een week) waarvan verschillende varianten te vinden zijn. Zoals de naam al aangeef is het een dieet waarbij alleen maar (of voornamelijk) fruit wordt gegeten met als doel om snel af te vallen.

Via de homepage kun je dit dieet met andere diëten vergelijken.

-1-

Fruitarisch dieet

De naam ‘fruitdieet’ wordt ook gebruikt als alternatieve naam voor het fruitarisch dieet. Het fruitarisch dieet is een dieet waarbij helemaal geen dierlijke producten en vitale delen van planten worden gegeten. Mensen die volledig zijn overgestapt op dit dieet worden ook wel fruitariërs of vruchtariërs genoemd.

Op deze pagina gebruiken we ‘fruitdieet’ niet als alternatieve naam voor het fruitarisch dieet. Het gaat hier, zoals eerder aangegeven, om een kort dieet van enkele dagen tot een week (het fruitarisch dieet kent geen beperkte periode).

Verschillende varianten

Van het fruitdieet bestaat geen officiële versie. Online zijn daarom ook verschillende varianten terug te vinden. De varianten verschillen, onder andere, in hoe lang het dieet duurt, welke fruitsoort je op welke dag mag eten en of je het dieet aan mag vullen met andere producten (zoals groente).

Crashdieet en detox

Het fruitdieet wordt vaak een crashdieet genoemd, omdat het dieet zich richt op snel afvallen in een korte periode. Echter, bij verschillende varianten van het dieet wordt aangegeven dat je zoveel fruit mag eten als je maar wilt, waardoor je in de praktijk ook (veel) meer calorieën zou kunnen innemen dan bij een crashdieet. Het verschilt dus per variant of het fruitdieet een crashdieet is.

Tevens wordt het dieet neergezet als detoxdieet. Door een periode alleen fruit te eten zou je je lichaam ‘ontgiften’. Hoe dit ontgiften precies werkt is niet duidelijk.

-2-

Niet te lang volgen

Bij het fruitdieet wordt geadviseerd om het niet te lang te volgen. Een reden die hierbij wordt genoemd is dat fruit je niet voorziet in alle benodigde voedingsstoffen. Je krijgt bijvoorbeeld relatief weinig eiwitten en vetten binnen. Afhankelijk van de variant wordt enkele dagen of een week aangeraden. Soms mag het dieet enkele keren na elkaar herhaald worden.

Vers fruit

Naast dat wordt geadviseerd om het dieet niet te lang te volgen, is het advies om gebruik te maken van vers en rijp fruit.

Voorbeeldmenu’s bij het fruitdieet

Online worden verschillende voorbeeldmenu’s gegeven bij het fruitdieet. Hieronder hebben we een tweetal voorbeelden gegeven van crashdieetinfo.nl en leukafvallen.nl

Voorbeeld van crashdieetinfo.nl

Op crashdieetinfo.nl kun je een voorbeeldweekmenu terugvinden. Hieronder een korte uitwerking.

Per dag is de bedoeling dat je zo’n 2 liter drinkt. Dit kan water en/of thee zijn. Daarnaast wordt aangegeven welke fruitsoorten je mag eten en hoeveel je daar dan van mag hebben.

Dag 1 en 2

Op de eerste dag mag je 2 ananassen en 2 kilo aardbeien. Dit mag worden aangevuld met appel of peer. Op de tweede dag eet je ook een ananas, maar combineer je het met 3 kiwi’s en 300 gram aardbeien. Op deze dag mag je eventueel 2 peren als aanvulling.

-1-

Dag 3

De derde dag is opgedeeld in een ontbijt, een lunch en een diner. Je begint de dag met een papaja en 100 gram gedroogde vruchten. Als lunch eet je 3 kiwi’s en een sinaasappel, aangevuld met appel en peer.

Bij het avondeten mag je 3 perziken en 10 verse abrikozen.

Dag 4 en 5

Op de vierde dag mag je 1 banaan, 2 mango’s, perziken en maximaal 1 kilo druiven. De dag erna eet je watermeloen (maximaal 3 kilo). Dit mag, als je geen watermeloen lust of kan krijgen, worden vervangen met aardbeien of ananas.

Dag 6 en 7

De een-na-laatste dag neem je 2 glazen sinaasappelsap als ontbijt. De rest van de dag eet je een ananas, een papaja en een mango. Als je wilt mag daar ook nog 250 gram aan bessen bij gegeten worden.

Op de laatste dag eet je 3 kiwi’s en gedroogde vruchten als ontbijt. Als lunch maak je een fruitsalade van maximaal 1,5 kilo, bestaande uit ananas, peer, granaatappel, nectarine, appel, verse abrikozen, aardbeien en een kleine citroen of limoen met kersen.

Voorbeeld van leukafvallen.nl

Op leukafvallen.nl is een voorbeeldmenu van 3 dagen voor het fruitdieet te vinden. Ook hier drink je per dag zo’n 2 liter aan water en/of thee.

Dit voorbeeldmenu bestaat eigenlijk maar uit 2 dagen, aangezien je de derde dag een ‘normale’ dag hebt, waarbij je moet kiezen voor gezonde voeding.

Op de eerste dag eet je een halve ananas, 2 peren, 2 kiwi’s en 300 gram aardbeien. Op de tweede dag mag je 2 appels, 1 sinaasappel, 1 kiwi, een halve meloen en 200 gram druiven.

Let op

Dit dieet kan schadelijk voor je zijn. Door de hoge hoeveelheid suikers in het dieet is het dieet bijvoorbeeld niet geschikt voor diabetici, maar ook voor andere mensen kan dit dieet zeer ongeschikt zijn. Overleg daarom eerst met je huisarts of diëtist voordat je aan dit dieet begint.

-2-

Vergelijkbare diëten

Afhankelijk van de variant van het fruitdieet kan het dieet worden vergeleken met het fruitarisch dieet.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Wel

  • Fruit
  • Water
  • Thee

Niet

  • Dierlijke producten
  • Groente (afhankelijk van variant)
  • Zuivelproducten
  • Noten/zaden (afhankelijk van variant)

Doelen

  • Afvallen
  • Vegetarisch
  • Part-time
  • Detox
  • Veganistisch

Beweging

Bewegen naar eigen inzicht

Reacties (0)
Reactie toevoegen

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis.