Dr. Ian’s dieet

Doel: Afvallen

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

Dr. Ian’s dieet

Het Dr. Ian’s dieet is een overkoepelende naam voor verschillende boeken die Dr. Ian Smith heeft uitgegeven. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met het Sonja Bakker dieet, waarvan ook veel boeken zijn uitgegeven.

Verschillende strategieën

In de boeken van Dr. Ian Smith worden verschillende strategieën gebruikt om af te vallen. Onder de strategieën vallen onder andere detox, periodiek vasten en het gebruiken van ‘clean’ (gezonde) producten.

-1-

Boeken van Dr. Ian Smith: van 2001 tot 2021

2001: Het Take-Control dieet

In 2001 kwam het eerste boek uit van Ian Smith: Het Take-Control dieet. Dit boek richt zich op het optimaliseren van je metabolisme, effectieve manieren van sporten en producten waar je je ‘vol’ van voelt. In het boek wordt een menu en sportprogramma gegeven voor 30 dagen.

2006 - Het Fat Smash dieet

Het tweede boek waar Dr. Ian Smith mee kwam is ‘The Fat Smash diet’. Het dieet werd ook gebruikt in het Amerikaanse Tv-programma ‘Celebrity Fit Club’.

Het dieet bestaat uit 4 fases. De eerste fase heet ‘Detox’ en is een vegetarisch- en detoxdieet en duurt 9 dagen. In deze fase dien je zo’n 30 minuten per dag te sporten.

In de tweede fase mag je wel weer vlees en vis. Verder mogen gezonde granen en vetten en mag er ook weer een beetje alcohol. Ook dient er meer bewogen te worden. Deze fase wordt ‘Fundament’ genoemd.

In de derde en vierde fase komt er meer focus op portiegrootte en mogen er meer producten worden geconsumeerd. Deze fases worden ‘Constructie’ en ‘Tempel’ genoemd.

2007 – Het Extreme Fat Smash dieet

Dit boek is een vervolg op het Fat Smash dieet en bestaat uit 3 fases. Afhankelijk van je dieetdoel kan je één of meer fases volgen. Elke fase duurt een week.

De eerste fase is het meest beperkt in wat je mag eten. De tweede en derde fase zijn meer gevarieerd. Bij het volgen van dit dieet volg je dagmenu’s uit het boek en sport je elke dag (in de eerste fase 45-60 minuten per dag). Het doel is om zo’n 2-7 kg af te vallen.

-2-

2009 - Het 4 dagen dieet

In tegenstelling tot wat de naam verondersteld, duurt dit dieet 28 dagen. Het 4 dagen dieet bestaat namelijk uit 7 fases van telkens 4 dagen.

Je mag zelf bepalen welke fases je volgt en je mag ervoor kiezen om bepaalde fases te herhalen. Hieronder een overzicht van de 7 verschillende fases:

Het 4 dagen dieet - fase 1

De eerste fase (Introduction) is een detox, waarbij je alleen fruit, groente, peulvruchten en bonen eet. Van deze eerste fase is een apart boek uitgebracht: The 4 day detox.

Het 4 dagen dieet - fase 2 en 3

In de tweede fase (Transition) worden verschillende producten weer geïntroduceerd, net als in fase 3 (Protein strech), waarin eiwitrijke producten weer mogen.

Het 4 dagen dieet - fase 4

In ‘Smooth’, de vierde fase, mogen ook ‘foute’ producten. Hierbij kun je denken aan pizza of hot dogs.

Het 4 dagen dieet - fase 5 en 6

De vijfde fase (Push) is juist weer een zwaardere fase, waarbij je weinig calorieën mag en 1 uur cardio per dag moet doen. Fase 6 (Pace) probeert een gebalanceerd dieet en genoeg beweging te faciliteren.

Het 4 dagen dieet - fase 7

Vigorous, de laatste fase, is wederom een zware fase. Je eet voornamelijk groente en fruit en moet veel cardio doen.

-2-

2011 - Eat: the effortless weight solution

In 2011 kwam er een nieuw boek uit: Eat: the effortless weight solution. In dit boek gaf Dr. Ian Smith 10 regels om goed te eten. In de regels staat, onder andere, omschreven dat je voor producten met kleur moet kiezen, geen voedingsgroep moet ontwijken, voor volkoren producten moet kiezen en op portiegrootte moet letten.

2012 – 2015 SHRED

Tussen 2012 en 2015 kwam verschillende boeken uit voor het ‘SHRED programma’:

In het SHRED dieet wordt het low GI dieet gecombineerd met maaltijdvervangers, een detoxdieet (zoals in het Fat Smash dieet) en ‘meal spacing’. Meal spacing houdt in dat je genoeg tijd neemt tussen twee maaltijden. Het programma duurt zo’n 4-6 weken.

Afhankelijk van het type Shred programma/fase van het programma is het idee dat je 4-5 maaltijden (of maaltijdvervangers) per dag eet. Je dient tussen de maaltijden zo’n 3-4 uur te houden. Naast de 4 maaltijden mag je 3 snacks per dag. 

Met SHRED introduceert Dr. Ian ook de term ‘diet confusion’. Dit houdt in dat je gevarieerd eet om je metabolisme hoog te houden. In de menu’s verschillen de dagen ook in hoeveel calorieën je binnenkrijgt.

-1-

2017 - Blast the sugar out

In 2017 kwam Dr. Ian met ‘Blast the sugar out’, een dieet van 5 weken dat zich richt op het verminderen van suiker in je dieet en het controleren van koolhydraatinname.

2018 - The clean 20

In het boek ‘The clean 20’ kwam Dr. Ian met een lijst van 20 gezonde (‘clean’) producten die het beste gegeten kunnen worden.

Bij the clean 20 worden een aantal algemene tips gegeven, waaronder de tips om te kiezen voor volkoren producten, kleurrijke voeding en zuivelproducten.

De 20 ‘clean’ producten

Op deze website worden de 20 producten benoemd die door Dr. Ian zijn aangewezen als ‘clean foods’. Voor sommige producten worden ook alternatieven aangeboden. De lijst is daarom eigenlijk veel langer dan 20 producten.

 1. Avocado’s
 2. Bessen (of appels, peren, mango, banaan, (water)meloen of bijvoorbeeld sinaasappel)
 3. Boerenkool (of bijvoorbeeld rucola, paksoi, bloemkool, spinazie, boerenkool of waterkers)
 4. Citroen (of limoen, grapefruit)
 5. Ei
 6. Havermout (of grutten)
 7. Kaas
 8. Kalkoen
 9. Kikkererwten (of zwarte/rode bonen, erwten of bijvoorbeeld maïs)
 10. Kip
 11. Linze
 12. Noten (of zonnebloemen, pompoenpitten, chiazaad of lijnzaad)
 13. Pompoen (of broccoli, wortel, komkommer, aubergine, pastinaak of courgette)
 14. Quinoa
 15. Tomaten
 16. Volkorenbrood
 17. Volkorenpasta
 18. Yoghurt
 19. Zeevruchten (of kabeljauw, krab, heilbot, kreeft, oesters, zalm, zeebaars, garnaal en tonijn)
 20. Zoete aardappel (of maïs)

-2-

Sporten bij de clean 20

Naast de 20 clean producten is het advies ook om zeker 20 minuten per dag te bewegen. Voorbeelden van genoeg beweging die worden gegeven zijn 15 duizend stappen zetten of 150 jumping jacks doen.

Voorbeeld dag van het clean 20 dieet

Een voorbeeld van een dagmenu met deze producten wordt gegeven op goodmorningamerica.com. In dit dagmenu begin je de dag met een roerei met groente of een omelet met groente, neem je gegrilde (volkoren) sandwich met sla, tomaat en een ‘clean’ mayonaise of boerenkool (of spinazie) met tomaten, quinoa, komkommer en bonen als als lunch.

Als avondeten eet je volkoren spaghetti met courgette of pompoen (eventueel met kip of vis) of vis met spruitjes en gestoomde wortels.

Als snacks wordt er gekozen voor komkommer met hummus, stukjes tomaat met olijfolie of andere snacks van 150 kcal of minder.

2019 - Clean and lean

Na het Clean 20 dieet kwam ‘Clean and lean: 30 days, 30 foods, a new you’. In dit dieet worden periodiek vasten en het concept van Clean 20 met elkaar gecombineerd.

Het doel van dit dieet is om 6.8 kilo (15 pond) af te vallen in 30 dagen.

Tijdens het vasten mag je water, thee en koffie drinken. Hoe lang je vast mag je zelf bepalen (denk aan 8 uur, 10 uur of 12 uur vasten).

-1-

2021 – Fast burn

In 2021 verscheen het boek ‘Fast burn: the power of negative energy balance’. In dit boek staan voorgeschreven dagmenu’s om te volgen (met verschillende opties, ook voor vegetariërs) voor een programma van in totaal 9 weken met als doel om zo’n 6-7 kilo af te vallen. Ook bij dit dieet wordt gebruik gemaakt van periodiek vasten.

Online dieetadvies

Weet je niet welke dieet bij je past of wil je hulp bij het bereiken van jouw dieetdoelen? De diëtisten van HRC bieden hier online dieetadvies aan.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

Niet van toepassing

Dit mag je niet

Niet van toepassing

Filters

 • Afvallen
 • Detox
 • Gezond(er) eten

Bewegen

Bewegen naar eigen inzicht

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top