De gelukkige eter

Doel: Een goede relatie met eten en met jezelf creëren

Let op: dit is slechts het doel van het dieet, niet per se de uitkomst. Resultaten verschillen per persoon.

De gelukkige eter

De gelukkige eter is bedacht door Carola van Bemmelen en kan beschreven worden als een anti-dieet. Het concept richt zich voornamelijk op mensen waarbij het niet wilt lukken om een goede relatie met eten te krijgen en mensen die veel last hebben van het jojo-effect.

Via de homepage kun je dit (anti-)dieet met andere diëten vergelijken.

-2-

100% Suikervrij

Het boek ‘De Gelukkige Eter’ is een vervolg op de Sugarchallange en de 100% suikervrij boeken. Carola geeft aan dat 'De Gelukkige Eter' een logisch vervolg is in de reis naar een goede relatie met eten en de missende link in het verhaal bevat: hoe je brein ervoor zorgt dat je dingen eet die je niet wilt eten. De Sugarchallange is, na het starten van ‘De Gelukkige Eter’, gestopt.

Minder suiker en rekening houden met je brein

Als toevoeging op de 100% suikervrij boeken wordt in ‘De Gelukkige Eter’ dieper ingegaan op de rol die je brein speelt in jouw eetgedrag en de effecten die bepaalde voedingsmiddelen hebben op je brein waardoor jouw eetgedrag indirect wordt beinvloed.

Suikervervangingstabel

In de gelukkige eter zijn de basisaspecten van 100% suikervrij opgenomen. Veel minder suiker gaan eten en drinken speelt een belangrijke rol bij het worden van een gelukkige eter. In het boek staat een suikervervangingstabel om te helpen minder suiker te eten. Hierin staan verschillende alternatieven voor suikerrijke en koolhydraatrijke producten.

-1-

Het oerbrein en het mensenbrein

In het boek maakt Carola onderscheid tussen ‘het oerbrein’ en ‘het mensenbrein’. Carola stelt dat 99% van je beslissingen over voeding door het ‘oerbrein’ worden genomen en 1% door het ‘mensenbrein’. Het oerbrein maakt hierin de automatische (en vaak ongezonde) beslissingen en het mensenbrein de bewuste (en vaak gezondere) beslissingen.

Door deze verdeling gebeurt het vaak dat je wel weet welke eetkeuzes je moet maken, maar dit alnog niet doet, aldus Carola. De methode richt zich daarom op hoe het oerbrein te beïnvloeden en hoe het mensenbrein meer invloed te geven, zodat je je kennis over eetkeuzes beter kunt toepassen.

Het verslavingsgevoelige brein

In het boek worden drie verschillende type breinen beschreven: het minimaal verslavingsgevoelige brein, het gemiddeld verslavingsgevoelige brein en het hoog verslavingsgevoelige brein. Het is, aldus Carola, belangrijk om te weten wat voor type brein je hebt om een gelukkige eter te kunnen worden.

Via deze link kun je een test doen om te achterhalen welk type brein jij hebt.

-2-

Minimaal verslavingsgevoelig brein

Als je minimaal verslavingsgevoelig brein hebt, heb je doorgaans geen moeite met stoppen met eten. Misschien vergeet je soms zelfs om te eten en waarschijnlijk is je relatie met eten functioneel en niet problematisch. Het concept van de gelukkig eter richt zich niet op dit type brein.

Gemiddeld verslavingsgevoelig brein

Dit type brein kan zich soms makkelijk laten gaan door veel en slecht te eten, maar kan het andere moment sterk zijn en nee zeggen.

Het gevaar bij dit type brein is dat je je vaker laat gaan dan dat je nee zegt, waardoor je (onopgemerkt) aankomt. Deze groep moet het eetgedrag (verder) gaan structureren.

Hoog verslavingsgevoelig brein

Een persoon met een hoog verslavingsgevoelig brein heeft, aldus Carola, altijd zin in (ongezond) eten. Vaak eten ze alles ook achter elkaar op (denk aan een rol koekjes die volledig op gaat).

Het algemene advies aan deze groep is om suikervrij te gaan eten. Mocht je echt een keer willen genieten moet je heel bewust voor het allerlekkerst kiezen, maar het beste is om dit nooit meer te doen. Vooral snelle koolhydraten/suikers moeten worden vermeden.

Een gelukkige eter worden

De doelstelling van dit concept is om een goede relatie met eten te krijgen door je brein beter te managen. Hierbij wordt benoemd dat het belangrijk is om te stoppen met diëten en beter te begrijpen hoe jouw brein jouw eetgedrag saborteert. Dit moet je helpen om te gaan eten volgens de structuur die jouw brein nodig heeft.

Een gelukkige eter is volgens het boek iemand die weet hoe zijn/haar brein werkt en zonder moeite doet wat hij/zij zich heeft voorgenomen.

-1-

Gezonde bloedsuikerspiegel

Naast de juiste eetstructuur en eetomgeving wordt ook de rol van een gezonde bloedsuikerspiegel benadrukt. Een ongezonde bloedsuikerspiegel zorgt ervoor, aldus Carola, dat het oerbrein de macht makkelijker over kan nemen en je daardoor geen controle hebt over de eet- en drinkkeuzes die je maakt.

De eetgeluk universiteit

Naast het lezen van het boek is het mogelijk om lid te worden van de Eetgeluk Universiteit. Dit is een online platform met als doel jouw te leren hoe jouw brein ervoor zorgt dat je jezelf saboteert en hoe je niet meer terugvalt in je oude gedrag.

Je volgt hierbij de eetgeluk methode en kunt maandelijks masterclasses en webinars volgen met thema’s als breinmanagement, suikervrije leefstijl en zelfcoaching.

Boeken

  • Het boek 'De gelukkige eter' is hier te koop.
  • Het boek 100% suikervrij is hier te vinden.
  • Ander boeken van Carola staan hier.

-1-

Vergelijkbare diëten

Een voorbeeld van een ander anti-dieet is het Fuck-it dieet. Een lijst van ander diëten die gericht zijn op minder koolhydraten/suikers is hier te vinden.

Online dieetadvies

Weet je niet welk dieet bij je past of wil je hulp bij het bereiken van jouw dieetdoelen? De diëtisten van HRC bieden hier online dieetadvies aan.

Foutje?

Zie je een fout(je) op deze pagina? Laat het ons weten.

Terug naar de homepage

Relevante producten

Reacties


Reactie plaatsen


Dit mag je wél

Niet van toepassing

Dit mag je niet

  • Suiker (minder)

Filters

  • Minder suiker
  • Minder koolhydraten

Bewegen

Bewegen naar eigen inzicht

Vul hieronder je e-mailadres in en het dieet wordt direct naar je verstuurd. Het e-mailadres wordt ook automatisch opgeslagen voor de nieuwsbrief. Door je e-mailadres in te vullen en op versturen te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan en op te nemen in de nieuwsbrief. Lees meer in ons privacy statement.

Wil je niet in de nieuwsbrief? Gebruik deze optie dan niet.... of schrijf je direct uit bij de eerste nieuwsbrief, dat kan natuurlijk ook (maar vinden we wel héél jammer).

Diëtisten

Met professionele hulp van een diëtist is het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Zoek direct contact met een diëtist bij jou in de buurt.

Ben je diëtist en wil je hier ook te vinden zijn? Vul het formulier in!

Algemene waarschuwingen

Houd er rekening mee dat een dieet vaak geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een longaandoening of nierziekte, is het raadzaam om niet op eigen initiatief een voedingsadvies of dieet te volgen. Raadpleeg een diëtist of huisarts voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Denk je dat je misschien een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia) hebt? Dan is het erg belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Neemt contact op met je huisarts, of zoek online hulp. Hier staat een lijstje met websites die kunnen helpen. Je kunt via deze sites ook informatie vinden als je iemand kent met een eetstoornis. 

 

Top